Очаква се златото да се покачи до рекордно високи стойности през следващата година, според проучване на индустрията за метални кюлчета на голяма годишна среща. Делегатите на събитието на London Bullion Market Association в Маями очакват благородният метал да се повиши до 2917,40 долара за унция до края на октомври следващата година, с около 10% над текущите нива.

Числото се основава на осреднени прогнози от търговци, рафинерии и миньори, които бяха анкетирани в продължение на два дни от LBMA на конференцията.

Златото е една от най-силно представящите се суровини през 2024 г., поставяйки последователни рекорди благодарение на привлекателността си като сигурно убежище, ролята на диверсификационна игра за запазване на богатството и покупките от централната банка.

Последният му връх беше над 85 миналия месец, подкрепен от преминаването на Федералния резерв към намаляване на лихвите, пише money.bg. Недоходоносното злато има тенденция да се представя по-добре в среда с по-ниски проценти.

Инвеститорите все повече насочват вниманието си към президентските избори в САЩ само след няколко седмици. В интервю републиканският кандидат Доналд Тръмп защити плановете за драстично увеличение на митата, обеща по-директни консултации с Фед и отхвърли опасенията относно федералния дефицит.

Спот златото поскъпна с 0,5% до 2 674,79 долара за унция в 8:41 сутринта лондонско време в сряда. Среброто, паладият и платината също се повишиха. Среброто ще спечели повече от 40% през следващата година, за да достигне 45 долара за унция, според проучването.