"Време разделно“ е пропаганден филм във връзка с Възродителния процес. Това е оценката на кинокритика Деян Статулов, който е и доктор по кинознание. Той бе събеседник в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Време разделно“ е сочен за един от най-любимите български филми, около чието сътворяване има полемика. "Той е пропаганден филм, създаден с цел да се настрои българите срещу българските мохамедани. Този филм излиза точно в момент, когато в България върви Възродителният процес“, припомни фактите Статулов.

"Имало е неизчерпаем ресурс за създаването на филма – всеки режисьор и продуцент може да мечтае за неограничените средства ,с които е разполагал снимачният екип“. Екранизацията на романа на Антон Дончев се случва 24 години след написването му, припомни Статулов. Идеята за преименуването на българските мохамедани е първо на Георги Димитров, тоест тя е стояла дълго във времето преди Възродителния процес, поясни още кинокритикът.

Във връзка с "Време разделно“ той заключи още, че в съзнанието на зрителя остават филмите, които са стойностни и които се повтарят постоянно по телевизията. Комунистическата власт не избира режисьори, които не знаят какво правят – става дума за талантливи творци, убеден е Деян Статулов.

Историята на българското кино показва, че то върви на вълни – стагнация, отпускане, стагнация и т.н., обясни процесите той. "Това важи и за литературата и театъра. 70-те години е много силен период за българското кино, когато гледаме филмите "Щурец в ухото“, "Вилна зона“, "Преброяване на дивите зайци“. Те са откровено критични към режима със своята сатира. "Оркестър без име“, "Всичко е любов“ също са такъв тип продукции“, каза Деян Статулов.

Разведряването в киното през този период е обусловено от факта, че за културата тогава отговаря Людмила Живкова, смята той. След смъртта й през 1981 г. настъпва нов период на

стагнация, забраняват се филми, например "Една жена на 33“, каза кинокритикът. Нов либерален период настъпва по време на гласността.

"Децата ми знаят какво значи цензура – опитвам се да им разказвам на достъпен език. Цензурата е забрана. За едно дете в 7 клас е много сложно да разбере историята и предисторията на комунизма“, подчерта Статулов. Според него този материал трябва да се учи в 10 клас, когато учениците имат по-развито критично мислене. "Книгите са ключови за детското развитие“, завърши разговора той.