Временната комисия, която трябва да проучи всички факти и обстоятелства около Ивелин Михайлов и изградения от него "Исторически парк" проведе своето първо заседание днес.

На него бяха приети процедурните правила за работата на комисията, както и бе проведено първото изслушване. В него се включиха доц. Григор Сарийски, на полк. Стефан Калчев и на Симеон Иванов.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ попита доц. Григор Сарийски дали дейността на Ивелин Михайлов има връзка с придобиването на завода "Черно море" и изграждането на ситито във Варна

Доц. Сарийски заяви, че няма официална информация от институции, а единствено се уповава на публичната. Той обясни, че няма данни за пране на пари, но от клиповете на ютюбъра Станислав Цанов става ясно, че на хората, решили да инвестират парите си там, били съветвани да осигуряват парите в брой, за да не се плащат данъци.

Той бе попитан от групата на "Възраждане" в как точно инвеститорите са давали пари за инвестиция в "Исторически парк". По думите му от репортаж в една от основните медии става ясно, че инвестицията не е прозрачна. Според Сарийски самият факт, че възможността за инвестирането не е била обявявана публично повдига съмнения за нейната достоверност.

"За мен не е коректно да получавате уверения, че ще инвестирате и ще вложите парите си в някаква дейност, а да бъдете карани да давате парите на друго дружество, което след това да ги преотстъпва. Това дава възможност за доста действия, които да бъдат в ущърб на интересите на инвеститорите", обясни Сарийски.

Той каза, че от изказванията на Ивелин Михайлов става ясно, че някои от обектите не се довършвали, за да не се вдига тяхната цена: "Това означава действия, които са съзнателно насочени към подценяване на реалната стойност на активите и когато изповядвате някакви сделки с тези активи, това се нарича ерозия на данъчната основа. Това е нещо, срещу което ОИСР обяви война".

Според Сарийски по-голямата щета била нанасяна на честните лица, които са влагали парите, очакващи сериозна възвръщаемост, а след това оставали без каквато и да била печалба, а дори губели част от тях.

Той обясни обаче, че тъй като няма първичните счетоводни отчети, той не може да коментира абсолютно коректно има ли някакви злоупотреби.

Стефан Калчев, който дълго време работи като охрана на комплекса, пък коментира, че познава Ивелин Михайлов от 2008 година. Той твърди, че откакто е прекратил отношенията си по оперативната охрана на комплекса "Исторически парк", получавал заплахи от Михайлов.

Той обясни, че е дал първите пари на Ивелин Михайлов през 2013 година. Сумата била до около 10 хил. лева. По думите му Михайлов приемал парите на ръка, а за тях давал договори, с данните на други лица, без да дава обяснение защо се предприема този подход.

Стефан Калчев каза, че за четири години му предоставил "не малка сума пари", а след това уточни – 190 000 лева, като едната част била в долари, а друга в левове.

В комисията той заяви, че Михайлов раздавал пари в кеш на работниците по строителните обекти в парка от сакове, държани в багажника на неговия автомобил.

Той каза още, че Михайлов има над 400 хил. лева, с лихвите, които трябва да му върне. Като Калчев каза, че го е дал на съд заради 6 фактури.

"Имам 455 000 лева мои, служебни пари, в ръцете на Ивелин Михайлов. Той казва 2023 година "прекратявам (бел. от ред. – охраната) поради финансови невъзможности".

Калчев каза още, че в "Исторически парк" работили хора, на които не се е плащало. Той добави, че Михайлов се е интересувал от закупуването на военно оборудване с цел разработването на частна армия.

Последният изслушван бе Симеон Иванов. Той коментира, че инвестирал през посредника Мирослав Стоянов. Сумата, която Иванов дал, била около 10 000 лева с обещана 1% лихва.