Кметът на Перник сигнализира, че река Струма е отровен. Общинският съветник от София Карлос контрера коментира темата в социалната мрежа. "Фокус" публикува думите му без редакторска намеса.

Уникална ситуация, уникални институции.., През нощта р. Струма при Перник става ръждиво-кафява. Едва на другия ден екоинспекцията отива да провери. До момента резултатът е, че са намерили тръбата (колектора) откъде евентуално изтичат замърсените води, но не и източника. Търси се...

Уникално! Иначе сме затънали и обрасли в административни процедури по оценки за въздействие на околната среда, мерки за чистотата на въздух, вода, биоразнообразие, програми и проекти за каквото се сетите... Милиарди заминаха по мерки, подмерки, проекти, стратегии.

Ред няма, няма и да има, докато я караме все така. Богати сме на процедури за щяло и нещяло, но резултатите са видими. Екологичното законодателство беше превърнато в бухалка за тормоз, рекет и изнудване на всеки, дръзнал да инвестира нещо на територията, но точно когато трябва да се приложи, за да се накажат замърсяващи околната среда, не работи... Но пък правим оценки за въздействие с години за гълъбарник, примерно. Абсурд и след абсурда погром!

Дали някой ще понесе отговорност за поредната екобомба или всяко чудо за три дни, докато хиляди чиновници в МОСВ, агенции и агенцийки лапат заплати, за да пазят природата?