Национална програма за превенция на употреба и злоупотреба на райския газ не е разработена поради факта, че са включени много вещества и продукти под една обща национална програма. Специално за райския газ ние не можем да разпишем точно конкретно дейностите, които трябва да се извършат. За сметка на това от районните здравни инспекции се осъществяват постоянно дейности и промоция в училища. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева по време на съвместното си изслушване със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с разпространението на райски газ в страната, предаде репортер на "Фокус"

"Обмисляме законодателни промени, които да създадат списък на особено опасните вещества, проблемът е, че тези контейнери (бел. от ред. - с райски газ) пристигат основно за хранителната промишленост. Те стоят в помещенията, за които е разрешено законодателно, а оттам нататък започва пълненето и в самите балони няма как да се установи съдържанието", заяви здравният министър Галя Кондева

"Министерството на здравеопазването, заедно с всички институции, ангажирани със здравето и детското развитие, работи. Самият съвет за наркотични вещества, които стоят в основата на предложението, е съставен от представители на доста представители, ангажирани с въпроса", допълни тя. 

Министерството на здравеопазването е издало заповед на регионалните здравни инспекции в страната да извършват проверки относно продажбата и разпространението на райски газ в нощните заведения, каза още министърът.

Галя Кондева обаче обясни, че райският газ не отговаря на изискванията за включването му в списъка с наркотичните вещества. Тя обясни, че той се използва като добавка в храните при производството им, а това създава затруднения пред властите за налагането на пълна забрана. 

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че въпреки че райският газ не може да бъде класифициран като наркотично вещество, местните ОДМВР-та са инструктирани да провеждат проверки в райони на училища и детски градини, заведения и други места във връзка с продажбата на райски газ.