В Министерството на икономиката се обмисля дали да не бъде закрита Държавната консолидационна компания (ДКК). Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов на брифинг в министерството във връзка с , предаде репортер на "Фокус“.

"В момента имаме ресурс от над 90 млн. в ДКК, които ще използваме да бъдат погасени задълженията към Българската банка за развитие. Това е важно, защото изплащайки този кредит, ние ще вдигнем всички възбрани залози на немалко от държавните предприятия, които са заложени към ДКК“, коментира той.

По думите му предстои преструктуриране на предприятията, а ДКК може да бъде закрито. В момента се правят отчети в министерството, за да може хората, работещи там, да не загубят работните си места.

"Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и тези 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК. Обмисляме възможностите за текущата ситуация, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места", каза още министърът

"Вече имаме бизнес програма по линия на ДКК и дъщерните дружества“, допълни Богданов.

Той отчете, че вече са направени годишни финансови отчети за 2021 година и 2022 година, които са липсвали преди встъпването му в длъжност.

"Голяма част от проблемите (бел. от ред. – на ДКК) са в Прокуратура, следствие. Ние нашата работа сме я свършили“, каза той.

Той очерта четирите основни направления, по които да оперират държавните предприятия, така че те да не разчитат на държавно финансиране. Това са чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини.

Богданов каза още, че Министерството на икономиката е в постоянен диалог с Икономическата комисия в парламента, но не участва в политическите решения.

"Ние имаме амбицията да изпълним нашите цели. Те ше бъдат комуникирани с парламентарните групи. Ние имаме регулярни срещи в Икономическа комисия. Всички останали решения са политически, ние в тях не участваме.

Всички задачи, които са заложени в управленската програма на Министерството на икономиката, се изпълняват в срок“, увери той.

Министър Богданов не даде категоричен отговор дали ще остане в правителството, ако бъде поканен от Мария Габриел при ротацията.

Приоритети на министерството остават икономическото и индустриално сътрудничество на България, прозрачното управление на предприятията в България, българските потребители

Министър Богданов заяви, че до месец октомври на 2023 година са отчетени рекорд ръст на инвестициите – близо 7 млрд. лева.

"Видяхме няколко приоритетни проекта, които се случиха в края на миналата година.

Той каза, че основните инвестиции са в промишлеността. Имало интерес и от автомобилната индустрия, както и за създаването на IT хъбове. Приоритетно за страната ще бъде да търси инвестиции от трети страни и затова ще бъдат преструктурирани търговските представителства на България по света.

Българската държава поставя Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритетни пазари. От Министерството на икономиката смятат да проведат 6 междуправителствени срещи.