В Софийска област са създадени Оперативен щаб и Координационен

център за приемане на бежанци от Украйна, съобщи пред Nova news областният управител. "Язовир "Бели Искър" е част от проблема с лошото състояние на язовирите у нас и прехвърляната отговорност между различни институции. Знаете, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изнесе данни за това.

През 2018 г. са били дадени половин милиард лева за ремонт на язовири, трябвало е да се ремонтират 267, сред които и "Бели Искър". Ремонтирани са само 11 язовира. От тях е приет ремонтът на един“. Той припомни, че язовирът е строен през 1939 - 1945 г., по технологии, които не отговарят на съвременните стандарти. "Трябва да се направи обследване на стената, проектиране и спешен ремонт, тъй като три от секторите – и то в центъра на стената са сериозно компрометирани“, заяви областният управител на Софийска област. По думите му засега нивото на водата в язовира се поддържа така, че стената да издържи, но ремонт е необходим и то в спешен порядък.

"Отправих запитване към премиера, получих отговор от неговия съветник, чакам добри новини, защото "Бели Искър" е приоритет", каза Иван Иванов. Параграф 22 – така областният управител на Софийска област определи ситуацията с язовира в резултат на различни решения на МС през годините и прехвърлянето на различни институции. "Аз отговарям за стената, но нямам ресурс – нито финансов, нито човешки, нито организационен, за да направя ремонта. Едната институция чака решението на другата, за да предприеме ремонт, но другата няма правно основание да го прави“, коментира Иван Иванов. В същото време, по думите му, язовирът осигурява 25% от водоснабдяването на София, на Самоков и околните населени места.

"Най-обезпокоени са хората в Самоков и околните селища. Не бих искал да всявам паника, но ремонт е необходим - според експерти, ако нещо стане с тази стена, Самоков ще бъде залят от вълна 1,60 - 1,80 м. В момента язовира се държи на половин капацитет с цел да се намали напора върху стената. Първата рехабилитация е от 2008 г., оттогава са се провеждали само съвещания, без да се свърши фактическа работа“. Относно въпросът с бягащите от военния конфликт в Украйна хора областният управител на Софийска област увери, че вече е стартиран процес по организация за приемане на бежанци от Украйна.

С негова заповед от 4 март 2022 г. са съставени Оперативен щаб и Координационен център.п"В тясно взаимодействие сме с Министерски съвет и всички свързани ведомства. Проучваме колко бежанци могат да бъдат приети, разчитаме и на частния бизнес, като трябва битовите условия да са добри. Хората трябва да получат покрив над главата си, топла храна, училище за децата. До 9 март ще имаме яснота", подчерта инж. Иванов.пВ отговор на въпрос на водещата, какво би казал за времето, в което ще се реши бежанската криза с оглед на опита му от мисия на ООН в Таджикистан, Иван Иванов отговори: "Всичко зависи от много фактори, как ще завърши войната, как ще се формира държавата след това, какви са разрушенията. Не е ясно и колко дълго ще останат бежанците у нас“, коментира той, но изрази надежда за по-бързо разрешаване на кризата.