Старият сценарии се повтаря и за втори пореден ден 49-ото Народно събрание не можа да излъчи председател.

"Фокус" припомня, че днес беше насрочено продължение на вчерашното заседание на Народното събрание, което беше закрито след 10 минути, защото нямаше други номинации за председател на парламента. 

Вчера бяха издигнати две кандидатури - на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане". Те обаче не успяха да съберат необходимите гласове. 

Вежди Рашидов каза, че при тази патова ситуация не вижда какво друго може да се направи. "Тъкмо ще имаме време за размисъл“, уточни той. Така първото заседание на Народното събрание ще продължи идната сряда от 10:00 ч.

След края на заседанието продължиха срещите между партиите. От ГЕРБ-СДС  проведоха разговори с ДПС и ИТН, а Бойко Борисов многократно заяви, че редовно правителство трябва да бъде съставено между първите две политически сили и увери, че полага всички усилия това да се случи в рамките на този парламент. "Това е най-доброто за България. Ако не стане, има друг вариант“, допълни той.

Мустафа Карадайъ също заяви, че от ДПС смятат да проведат срещи с останалите политически сили. 

"Разговорите не са приключили и дори този разговор в момента продължава. Аз споделям, че ние също ще се виждаме с всичко останали парламентарни групи", каза лидерът на ДПС. 

Той обаче допълни, че към този момент не вижда мнозинство за правителство.    

Асен Василев от името на коалиция "ПП-ДБ“, заяви, че няма разговори с ГЕРБ за подкрепа на правителство.

В отговор на думите на Василев, който отхвърли възможността за правителство с ГЕРБ, Борисов заяви, че очаква разумът да надделее. 

"Тези дни ще говорим с тях за всякакви варианти. Само че вариант без премиер и без министри няма как да стане. Всички останали продължават да говорят предизборно. Изборите свършиха", категоричен е той.

Двете коалиции проведоха среща, след която направиха изявление на съвместен брифинг. Там стана ясно, че ГЕРБ-СДС  заедно с ПП-ДБ имат готовност заедно в екипи да съставят работни групи по ключови законопроекти.

Основните законопроекти, които ще са главни и ключови са правосъдна реформа, КОМПИ, Наказателно-процесуалния кодекс, домашното насилие. 

След срещата на двете коалиции стана ясно още, че законодателната програма, която изработват, ще бъде обвързана с избора на председател на Народното събрание, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе кратка среща и с "Има такъв народ“. След нея стана ясно че на дневен ред са били разговори не за за съставяне на кабинет. По думите на замесник-председателят на ИТН Тошко Йорданов позицията на партията е ясна."Ние смятаме, че трябва да има председател, защото всичко друго, което се говори пред вас – каквото й да обсъждат, каквито й приоритети пред страната да слагат останалите политически сили, това е просто говорене в празното пространство, тъй като нищо не може да се задейства докато няма председател на Народното събрание“, заяви Йорданов.