"Устойчива мода“ и "Зелени технологии“ влизат в професионалните гимназии. Новите дигитални и зелени специалности вече са одобрени от МОН и ще са част от учебните планове в различни професионални направления.

Вече пет години Каръл Янев преподава зелена специалност, изучаваща електромобилите, на ученици от софийската Професионална гимназия по транспорт и енергетика.

"Тук водим практика, занимаваме се с това, което ги различава от класическия автомобил. Всички те са автомобилисти и акцентът е върху електрическото задвижване, рециркулацията, възстановяването на батерията при намаляването на скоростта и всичко, което различава електромобила от класическия“, обясни преподавателят.

В момента като зелени специалности в Професионална гимназия по транспорт "Хенри Форд“ се изучават "Електрически превозни средства“, "Газова техника“, "Възобновяеми енергийни източници“ и "Електрически превозни средства в градския транспорт“, посочи зам.-директорът Николай Панайотов.

Гимназията по транспорт все още е едно от малкото училища в столицата, където има подобни специалности. Плановете на министерството обаче са да има повече такива паралелки в цялата страна.

"При всички случаи зелените технологии, кръговата икономика и устойчивото развитие са изключително важни елементи за една работеща икономика“, каза инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

Зелени технологии в металургията, устойчиво земеделие и устойчива мода са само част от предметите, които ще изучават гимназистите.

"Динамиката на пазара на труда провокира тези промени. Списъкът за професионално обучение се обновява с идеята да отговоря на потребностите на пазара на труда. В областта на зелените технологии и дигитализацията това са 42 професии, вече не говорим за специалности. В центровете за професионално обучение списъците ще влезнат в сила още от началото на 2026 г.“, допълни Таня Михайлова.

По думите на ученика Кристиян Стоилов най-важното при електрическите автомобили е изправността на батерията и здравината на мотора.

Учениците изучават предметите в теоретична и практична част. Благодарение на практиката, например в гимназия "Хенри Форд“, успяват да се докоснат до най-важните елементи от структурата на машината.

 За да могат учениците да са в крак с най-новата техника за "зелената специалност“, училището закупува нов електрически автомобил и прототип с всички основни елементи.

"Високоволтова батерия, нисковолтова батерия, електродвигател, преобразовател, високоволтовата верига, отоплител и охладител. Тук могат да се симулират различни грешки, посредством няколко измервания учениците стигат до откриването на грешката“, обясни Николай Панайотов, зам.-директор на гимназията.

Знанията в областта на електрическите и хибридните електронни превозни средства помагат на учениците да се приспособят към новите технологии, които са все по-търсени на пазара.

"От икономическа гледна точка достъпната електрическа енергия като цена и от друга страна тези приоритети, които се дават на електромобилите за достъп в градска среда, липсата на данък и винетка“, посочи преподавателят Каръл Янев.

"Нашите възпитаници обучаващи по т. нар "зелени специалности“ се реализират успешно и след обучението си постъпват веднага на работа и продължават обучението си във висши учебни заведения“, отбеляза зам.-директорът Николай Панайотов пред bTV.

Заради бързо променящите се технологии, образователното министерство ще обновява списъците за изучаване на дигитални и зелени професии два пъти годишно.