Нова географска система ще показва къде в страната има най-много нарушения на изборния процес по време на местния вот. Това заяви министърът на вътрешните работи по време на изслушване в парламента относно организацията и обезпечаването на предстоящите местни избори, предаде репортер на "Фокус“.

Стоянов каза, че през последните месеци е разработено специализирано приложение, географска информационна система "Изборни процеси“, което трябва да гарантира до голяма степен прозрачността на вота. В системата е въведен голям обем информация, а именно аналитични данни с всички престъпления от предишни избори, регистрирани са рисковите региони, където се наблюдава концентрация на престъпленията.

"Целта е тази система да се използва, за да показва в реално време последните зони в страната – къде има нарушения и къде изборния процес е спокоен", каза Стоянов.

Географската система ще разпределя получените в структурите на МВР сигнали за нарушаването на изборните права на гражданите и спрямо вида на нарушението или престъплението ще бъдат определяни зоните под въздействие на корпоративния вот, неправомерна агитация и други.

След натрупването на информацията се предвижда да бъдат разработвани анализи, чрез които МВР да има данни за това кои са т.нар. "горещи точки“ с висока концентрация на нарушенията.

Министърът каза още, че това е само част от общия план, който силовото ведомство е подготвило, за да гарантира сигурността на изборите. 

"Изготвен е план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове на изпълнение. Планът координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления", каза той.

Той обясни, че е сформирано национално междуведомствено звено между ръководните представители на МВР, на Прокуратурата и ДАНС, което да предотвратява и недопуска изборни престъпления.