Проблемът с детските градини и ясли е хроничен и той е ахилесовата пета на управлението на кмета Фандъкова. Това каза Николай Велчев – общински съветник от БСП и заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, в предаването "Софийска трибуна“ – продукция на Столичната организация на БСП, излъчена на честотите на софийската програма на Радио "Фокус“.



"Години наред ремонтират вече съществуващи детски градини и ясли и се представят като за нови сгради, което реално не е така, и хората започват да го усещат и виждаме какъв недостиг има. Над 10 хиляди деца не могат да влязат в общински държавни детски градини и ясли. Това е така, защото се изпреварва темпът на гражданско строителство за сметка на социалната инфраструктура. По програмата, която приехме миналата година за строителство на детски градини, тя е за 2-годишния период от 2021 до 2023 година, е реалистична, и то се доказва и в момента. В момента на територията на София има пуснати в експлоатация 2 детски градини, като в едната са приети 150 деца, но те не могат да влязат поради лошо изпълнение. Тя се намира в кв. "Кръстова вада Изток“, това е Район "Лозенец“. Оттук вече възникват много въпроси, на които аз лично ще направя питане към районния кмет“, каза още той.



"Изникват въпроси, свързани с компенсация на родителите, на които са приети тези деца, и те не могат да влязат. Интересен въпрос, който мисля да го задам към г-жа Фандъкова, това е именно кой е разпоредил да се проведе конкурс от Столична община за приемане на тези деца при положение, че те не могат да влязат“, посочи Николай Велчев.



"Вижданията на левицата: на първо място трябва да се децентрализира бюджетът, тоест, районните кметове трябва наистина да имат някакви средства. Ние това го бяхме предложили в нашата програма 2019 година за местните избори, поне 20% от бюджетните средства да са по райони. Но тук пак се отваря една скоба – наистина трябва да могат районните кметове да се справят с изразходването на тези средства. И съответно трябва да се предотвратят големите разлики в цените, които се калкулират по СМР когато се започва обектът и когато се приключва“, каза още той.



"Виждаме едни големи суми, които са се отклонили или някак си са пропаднали в бездната на строителството. Но за съжаление нямаме краен продукт, с който да зарадваме родителите на децата, които са приети, а напротив, създаваме им още проблеми, като те са поставени в ситуация да имат случаи, в които едно дете е прието в друга детска градина, но предпочита тази заради адресната регистрация, по-близкото до техните домове. Но общо взето проблемът е много сериозен наистина с детските градини, и тук трябва да се вземат едни радикални мерки за спиране на корупционните практики и за насочване на финансовия ресурс по целесъобразност. Също така трябва да направят, и сме го предлагали това от групата на БСП, одити и към районните кметове за общинските терени, които могат да се използват за ново строителство на детски градини и ясли. Не да се приватизират и да се продават непрекъснато и да губим социалната инфраструктура, която така или иначе е жизнено важна“, обясни Велчев.



Той коментира и проблемите пред "Софийска вода“, като посочи, че основен такъв ще бъде увеличаването на цената, което предстои от догодина. "Това е основен проблем за концесионера и оператора, защото концесията изтича през октомври 2025 година и съответно предвижданата цена от 3.26 лева на кубик, като загубите на вода не са изпълнени по договор към днешна дата и са в рамките някъде на 45-47% при цена на вода днес 2.93 на кубик. КЕВР калкулира в цената загубите на "Софийска вода“, която всички ние плащаме, за разлика от тези на "Топлофикация“, където КЕВР не калкулира загубите и те отиват директно като пасив за дружеството. Оттук се вижда и двойният аршин, с който мери КЕВР към едно общинско дружество и към един чужд елемент в лицето на концесионера на "Софийска вода“. Хубавата новина е, че при изтичането на концесията на "Софийска вода“ вече няма да е г-жа Фандъкова кмет и няма да има това мнозинство около нея. Оттук нататък трябва да почнат разговорите. Аз не знам дали ще имат колегите от управляващото мнозинство силата да започнат тези разговори до края на мандата 2023 година, който изтича, за сценариите какво правим с ВиК преносната мрежа в София. Три са сценариите: единият е концесия, което ние сме категорично против от групата на БСП. Ние сме за прекратяване на концесията. Вторият сценарий е прекратяване, което споменах. И третият – евентуално продължаване на концесията при този концесионер“, каза още той.



Според Николай Велчев ВиК операторът не е успял да постигне ефективност разходи - качество на услугите.

"Най-важните комунални услуги - като вода, почистване, топлинна енергия и други, трябва да се осигуряват от общинско дружество. Тогава ще има и качество на услугата и ефективно разходване на средствата, защото ще бъде много по-голям контролът. Всяко едно чуждо тяло по системата на комуналните услуги не прави достатъчно, за да подобри цената, а напротив, стреми се да я увеличи, което през призмата на неолибералния икономически модел е нормално. Всеки гледа да печели. Но въпросът е тук в качеството на услугите“, поясни общинският съветник.



"По мое предложение на сесия в Столичен общински съвет единодушно бе прието в края на месец септември представителят на Столична община в борда на директорите на концесионера "Веолия“ - "Софийска вода“ да гласува против решенията на концесионера да си разпредели дивидент в размер на 35 млн. лева, което е за мен неморален акт, при положение че качеството на водата не се е подобрило и цената само расте. Тоест, пари има за подобряване на качеството на услугата, но с тази концесия просто се гледа да се печели многократно“, каза още Николай Велчев.



Столичният общински съвет прие първите две задачи - план за модернизация и финансов модел от подробния план за модернизация на "Топлофикация София" ЕАД.

Николай Велчев посочи, че работата на парче не е ефективно целесъобразно, предвид тежкото състояние на дружеството.

"Ние смятаме, че Столичен общински съвет трябваше да приеме единствено и само окончателния пълен доклад на американския консултант, който има и грантов характер от 921 хиляди долара. Планът за модернизация и финансовият модел включват оди на техническото и финансовото състояние на дружеството, като капиталовите разходи, цялостен ремонт на "Топлофикация София“ ще са в размер на 1.6 млрд. лева. Заложени са изграждане на нови когерационни мощности за комбинирано производство на топлинна електрическа енергия, защото в момента и в годините назад съотношението е 5:1 в полза на произведената топлинна енергия, а би трябвало съотношението да е 1:1 на произведената топлинна и електрическа енергия, за да се осигури възможност за финансова стабилност на дружеството. Най-добрата и съответно най-евтина цена на топлинната енергия за софиянци. И разбира се, връщане на задълженията към доставчиците, които се натрупват ежегодно. Предложеният план за оборудване в бъдеще е посечен преминаване от природен газ на зелен водород като гориво, но водородът като технология е икономически неизгодна и скъпа. Затова и на секция в Столичен общински съвет казах, че е пропуснато едно важно направление, според мен, а то е свързано с геотермалната енергия и възможностите на София като регион, по този начин са неглижирани от страна на американския консултант. Геотермалната енергия трябва да използва наравно с другите възобновяеми енергийни източници – това е важно. В това отношение София е много богато и е редно това направление да се развива активно“, каза още той.



По думите му Планът се предвижда да бъде реализиран за 48 месеца след приемането му от Столичен общински съвет като окончателен документ. "Интересно, че американските консултанти не предвиждат нуждата от държавна финансова гаранция, въпреки че по същество той ще се превърне така или иначе в един от най-големите енергийни проекти в България. Възможностите за финансиране са чрез международни финансови институции, собствени средства на Столична община и грантови финансирания. Последните две, според мен, са изключение - икономически в момента и за в бъдеще. Тоест, американските консултанти ни насочват към международни финансови институции. Това е още една причина ние от БСП да не подкрепим доклада, защото липсват убедителни доказателства за финансирането и за финансовото обезпечаване на най-важното, както и за запазване на поносимата цена, която е за топлинната енергия за столичани“, посочи общинският съветник.



Според Николай Велчев големият дефицит за "Топлофикация-София“ е поскъпването и големият ръст на цената на природния газ и разликата, която се получава от утвърдената цена на природния газ от КЕВР за продажба на топлинна енергия към столичани и тази, която е пазарна.



По думите му разликата идва в порядъка на 2:1 в полза на пазарната цена на природен газ, което и поражда и този голям дефицит на "Топлофикация“.



"Друга причина е цените за разходите за покупка на квотите, за въглеродни емисии става дума тук, които не се признават от енергийния регулатор КЕВР и така остават като пасив за дружеството. Също така бих посочил и непризнатите технологични разходи от страна на КЕВР съответно. Но тук насоката е, че принципал на "Топлофикация София“ от август 2010 година е Столичен общински съвет, който се управлява от мнозинството на ГЕРБ с кмет г-жа Фандъкова. Също така, от тези години инвестиционните програми така са правени на дружеството, че те не са могли да се изпълнят. Тоест, говорим тук за много слаб мениджмънт на дружеството през тези години управление на г-жа Фандъкова и ГЕРБ. Единственото, което се предприема, това е цедиране на дълга към обществения доставчик“, обясни той.



Николай Велчев коментира, че и в бъдещ период липсите ще се прехвърлят към държавата в лицето на Българския енергиен холдинг.

"За цената и качеството на услугите групата на "БСП за България“ в Общинския съвет е настоявала с конкретни предложения и решения през годините назад в Столичен общински съвет. Като благодарение на активността и работата на всички колеги в предходните периоди през 2019 година юли месец управляващото мнозинство на ГЕРБ абдикира и по наше предложение гласува и прие решение, с което да се възложи на "Топлофикация София“ да разработи план в технологично и финансово оздравяване на дружеството. Като такъв план беше разработен през 2020 година, вече за този мандат, като Столичният общински съвет прие решение този доклад да бъде оценен от външен консултант. Това е и предисторията за днешния ни разговор за плана за модернизация на предприятието, предоставен от американския консултант“, обясни той.

Габриела ГАНЕВА