Промени трябва да има по цялата линия на правосъдието. Това коментира проф. Николай Радулов, депутат от ИТН и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Спецправосъдието много приличаше на тричленките след революцията и всъщност целите, заради което то беше създадено, не бяха постигнати в нито един случай. Така че явно е ненужно. А самият факт, че Специализираният съд всъщност беше активен в противодействието на процесите през 2020 г., показва, че той не само че не е полезен, ами е направо вреден. Но разбира се, само с него няма да завърши промяната. Много е важно каква промяна и кога ще се осъществи при прокуратурата, тъй като имаме прокуратура, която затлачва работата на МВР, пречи на борбата с престъпността“, посочи Радулов.

Има процедури и няма толкова лесно да стане реформата в правосъдната система. Поради това и МВР е инициатор на няколко поправки в НПК, които ще му позволят не да избягва от контрола на прокуратурата – той ще си остане, , но ще даде възможност да се завеждат дела и да се работи по всеки тип престъпност, включително и организираната престъпност, обясни Николай Радулов.

"Наскоро имаше едно знаково да го наречем убийство на бивш полицай участник в престъпна група за трансфер на наркотици. Тези организирани престъпни групи, сериозни организирани престъпни групи съществуват и очевидно е, че прокуратурата, незавеждайки процесуални дела, им дава възможност спокойно и необезпокоявано да си вършат дейността“, посочи депутатът.

Аргументи, с които си служат, че вършат работят по разкриването на шпионски групи не са много почтени, защото няма как прокуратурата да работи по шпионски групи, посочи той. "Това е прерогатив на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата само може да помага. Даже тя, тъй като е различен типът на секретност, който ползва ДАНС, те могат да участват само когато бъдат поканени, т.е. на етапа на организиране на досъдебно дело. И всъщност не биха могли да разкриват шпионски групи“, обясни той.

Николай Радулов коментира и работата на ДАНС по знакови казуси по линия на националната сигурност.

"Има нещо ненаред с работата на прокуратурата и по тези шпионски дела. И не само на прокуратурата. Например и до момента нямаме отговор кой и как не е взел мерки да докладва за това, че т.нар. "Турски поток“ е във вреда на националната сигурност в стратегически план. Кой не е разследвал огромните суми, които са се движели напред-назад от банките към частни организации при случая с г-н Божков – около 68 милиона мисля, че бяха. Случаят с пътните строежи – 54 милиона, големи суми. Тези хора очевидно работят в ДАНС, защото ДАНС е структурата, която би трябвало да прави анализи, да докладва на изпълнителната власт, да взима мерки. Очевидно тези хора все още са на работа, същите хора. По отношение на тях искам да разбера дали са взети някакви мерки. Те все още ли са на работа, някой потърсил ли им е отговорност, че докато са ставали неща, които са много сериозни, пробив на сигурността на страната“.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“