"Огледът на местопроизшествие се е провело от 5 до 9 август, тъй като гърмежите от фойерверки бяха продължителен период от време, което максимално затрудни разследващия екип с оглед безопасността им", каза административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова на пресконференция на Националната следствена служба (НСлС) във връзка с досъдебното производство за взривовете в складове за фойерверки край Елин Пелин на 25.07.2024 г., предаде репортер на "Фокус". 

До момента са извършени общо осем огледа на мястото. Работи се много интензивно по това дело и до момента са разпитани над 30 свидетели, като днес също продължава разпита. 

Изискана е и доста голяма документация от Агенция "Митници", Главна инспекция по труда, от служба КОС, от Община Елин Пелин, от ДНСК, от Министерство на отбраната, от фирма "Енигма", от телефон 112 за получените над 100 обаждания. Изискани са и записите от телевизии, които са отразили събитието. Това каза наблюдаващият прокурор по делото Николай Попов. 

"Не изключваме нито една от версиите, защото не е направена основната експертиза, която ще даде отговор на всичко. Не се изключва нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност и се разследват всички възможни варианти и се опитват да стигнат до основната причина за тежкия инцидент.", допълни той. 

До момента са изготвени експертизите за загиналите четирима във взривовете. Първите две жертви са починали вследствие на взривни травми. Другите двама, починали в болница, поради голяма степен на изгаряния и произтичащи от това усложнения, каза следовател Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от НСлС.

Елиза ДЕЧЕВА