"Едно от най-големите предизвикателства пред всяко бъдещо редовно правителство – и в частност пред министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, ще е да изработят визионерска концепция за развитие и управление на сектор ВиК", написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, който е бивш министър на регионалното развитие.

"В момента такава няма – последната изтече миналата година, а политическото безвремие нанася подобни на пръв поглед незначителни, а всъщност драматично тежки щети на обществото", обръща внимание той.

Публикацията му продължава така:

"Климатичните промени и човешката дейност неумолимо дават отражение върху количеството и разпределението на питейната вода. А все още остарялата на много места ВиК инфраструктура допълнително задълбочава проблема. Нужен е комплексен подход, с краткосрочни и дългосрочни мерки. Както и умно насочени инвестиции.

Около 111 000 жители са засегнати в момента от нарушено водоснабдяване, съобщи в парламента регионалният министър Виолета Коритарова на мой въпрос. Режим на водата има в 7 града с над 24 000 души и в 172 села с 87 180 души. Препоръчано е на местните власти да ограничат ползването на питейна вода за други нужди – това с две думи означава хората да не поливат градини и да не мият автомобилите си с вода от чешмата. Това са кризисни мерки и само те няма да решат големия проблем – водните запаси намаляват и трябват рационални решения. Като строителство на язовири и осигуряването на нови водоизточници. Най-новите два язовира, които са първите построени за последните над 30 години за питейно-битово водоснабдяване, са при управленията на ГЕРБ. Това са "Луда Яна“ и "Пловдивци“. Предстоят избори – ние от ГЕРБ в програмата си ще предложим концепция, с която ще се явим пред гражданите да поискаме тяхното доверие. Защото освен финансиране на ВиК обекти по общинската програма, която приехме с бюджета за 2024 г., освен нейното продължаване и други бързи мерки като ВиК проекти по НПВУ и оперативните програми, трябва визия. Която да обедини всички тези усилия, да ги систематизира и да се спре работата "на парче“."