Това, което трябваше управляващи да направят, е да прекратят предсрочно мандата на сегашния ВСС с промените в Закона за съдебната власт. Това коментира адвокат Николай Хаджигенов от "Ние идваме!“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това с кариерните бонуси каква правосъдна реформа е? Това е нещо, което е съвсем дребно и незначително. Да, то трябва да бъде направено, безспорно, но те съвсем, съвсем миниатюрно, на фона на всичко останало. И сега ще оставим този ВСС да кадрува, да изживее мандата си там още четири-пет месеца, през които Гешев ще живее, естествено“.

Хаджигенов отбеляза, че не става въпрос за фиксация към личността на главния прокурор.

"Представете си Гешев като един голям камък, който е застанал на пътя на реката в пещерата, и водата просто не може да мине. Махайки го него от там, водата ще започне да тече. Естествено, това няма да е буйна вода, каквато би трябвало да бъде, а ще започне да се работи. Имайте предвид, че главният прокурор е седнал буквално върху една купчина преписки, които не мърдат наникъде. Това касае още Цветанов, Борисов и т.н. Представете си какво се случва с полицейското насилие от протестите, незаконните подслушвания, за които виновен е самият главен прокурор, по дяволите! Нали не са станали по мое разпореждане тия незаконни подслушвания. Кой сега блокира тия разследвания? Отново той. Както и всяко едно престъпление, извършвано от режима на ГЕРБ, лично Борисов, както виждате, нищо не се случва. Защо не се случва? Защото Гешев е главен прокурор. Т.е. това не е просто фиксация върху Иван Гешев. Кой по дяволите е Иван Гешев? Един обикновен милиционер. Просто той е сложен на вратата и докато не го махнем, тази врата не може да бъде отворена – вратата на правосъдието“, допълни адвокатът.

По думите му управляващата коалиция не работи ефективно по осъществяване на правосъдната реформа. Всички се бият шумно в гърдите и работят точно по обратното, каза още Николай Хаджигенов.

Евелина БРАНИМИРОВА