Н"Възраждане“ оказа доста сериозен натиск за извеждане осигуряване на син коридор и извеждане на моряците от кораба "Царевна“. Това каза инж. Николай Дренчев, депутат от "Възраждане“ и зам.-председател на Комисията по отбрана, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Знаете, че четохме декларации в Народното събрание, призовавахме правителството да предприеме някакви активни действия. Разбира се, ние се надявахме тези активни действия да се предприемат не само за моряците от кораба "Царевна“. Корабът "Царевна“ беше най-пряко застрашен, тъй като беше в епицентъра на бойните действия, но ние имаме още един кораб в Украйна, който също стои там и за който на се предприети никакви действия за извеждане на моряците“, посочи Дренчев.

"Не виждам никаква намеса на нашата държава, тъй като съм член и на Комисията за контрол на службите. В последствие съм сигурен, че ще стане ясно и дали някой нещо наистина е направил, дали е мислил въобще да прави, или просто е било някаква реактивна реакция“, допълни депутатът.

"Руската стана много пъти декларираше намерения да осигури "син“ коридор, през който всички чуждестранни кораби да напуснат порта. Но това не се случи. Тук благодарение на това, че съпругите на моряците се обърнаха и към "Възраждане“, и към други политически сили, но "Възраждане“ пое присърце задачата и постави в Народното събрание въпроса няколко пъти, тъй като всъщност ние имаме служби, ние имаме държава, именно за да можем да помогнем на всеки български гражданин, който изпадне в такава ситуация, в каквато изпаднаха моряците. И тогава всъщност малко по малко ние политизирахме въпроса, той стана международен. Даже е имало такъв момент, в който други екипажи от други кораби са завиждали на нашия, който вече са знаели, че това е в някаква степен и политически въпрос – моряците и нашият кораб да оцелее и моряците да се върнат живи и здрави“, каза още Николай Дренчев.

"Де факто това стана – руснаците освободиха нашия екипаж и го изпратиха да си ходи. Разбира се, там капитанът и помощник-офицери останаха, за да съхраняват кораба, но така или иначе, който искаше да напусне, можеше да напусне. И това го направиха именно руснаците и не го направиха украинците, каза още Николай Дренчев.

Депутатът от "Възраждане“ посочи, че е било грешка държавата ни да изтегли дипломатите си, защото те имат специален статут и те трябва да са хората, които да помагат във всякакви такива случаи, които без съмнение възникват на цялата територия на Украйна и по отношение на бесарабските българи в Одеса, и в Болград, посочи още народният представител.

Евелина БРАНИМИРОВА