При бедствие, освен да търсим отговорност от институциите, трябва да помагаме с конкретни решения. Защото е човешко и защото опитът в управлението помага на нас политиците да сме полезни. Това написа бившият премиер и настоящ председател на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков в своя Facebook профил.

"В Народното събрание вече задължихме правителството спешно да отдели средства за пострадалите от пожарите.

Но много по-важно е какво прави държавата, за да не се стига отново до подобни бедствия. Кабинетът има ресурси, осигурени от нашето управление, за да купи противопожарна техника", написа той.

По думите му има още няколко решения, които ще предложат на управляващите:

Селскостопански самолети могат да правят ежедневен въздушен мониторинг на страната през най-горещите месеци, за да засичат пожарите в самото начало. За тази цел трябва да се оборудват с термокамери и да се лицензират по изискванията. Осем едномоторни или двумоторни самолета са достатъчни, за да покрият цялата страна. Това ще е минимален разход за държавата, няколко милиона лева годишно, но би позволило да се видят максимално рано възникващите пожари и да се ограничат.

Самолетите, които пръскат земеделски площи с пестициди, могат да пръскат и вода при нужда – за подкрепа при овладяване на сравнително малки пожари. Отново - след подходяща подготовка и лицензиране. До с. Воден например има голям язовир – но при сегашните пожари той не беше използван достатъчно ефективно, за да се предотврати трагедията.

"Благодаря на колегата ни депутат от Шумен Захари Борачев - земеделец с опит, който ни осигури такъв самолет, за да огледаме пораженията в община Болярово. С Кирил Петков отидохме и до с. Воден и обсъдихме с кмета непосредствените нужди на хората в селото.

Предложихме няколко конкретни решения, но най-важното в такива моменти е да забравим политическите битки и да обединим усилия в помощ на бедстващите хора", допълни още Денков.