Белгиецът Никола Хаузер вдъхна живот на Чипровци чрез музиката. Той идва за пръв път в България преди пет години. На стадиона на местния футболен отбор "Миньор Кипровец" за пореден път той организира Международен музикален фестивал. Мелодиите от българския фолклор обаче са навсякъде из града - дори по улиците. Музиканти свирят на духови инструменти, цигулки и други. 

Никола идва от Брюксел, където 15 години работи за големи международни семинари. Решава обаче да вдъхва живот в малките, обезлюдени места в Родопите и в Северозапада. Той живее в България със семейството си и жена си, която свири на флейта и пиано. Синът му пък свири на тромпет. "На 22 години дойдох да уча в Пловдив. Това е 1998 г. през януари, имаше сняг. Запознах се с Иван Стефанов - голям мой приятел, жена му идва от Чипровци. Когато дойдох за пръв път, разбрах колко ми пълни душата. Тук намерих друго семейство - българският народ. Сприятелих се с много музиканти", споделя той пред NOVA.

Пламен Крумов, който е добре познат музикант, свирещ на туба, споделя, че всички музиканти дават максимума от себе си, за да покажат красотата на българския фолклор на гостите на фестивала.