Дали държавата е направила нещо, или нищо в помощ на пострадалите от пожарите, е въпрос на оценка във времето. Със сигурност правят това, на което са способни. Но онова, което липсва на ниво държава, е стратегия за превенция на горските пожари, за осигуряване на необходимите средства, консумативи и техника за пожарогасене. В дългосрочен план бих поставил много ниска оценка на държавата, дори бих казал "Слаб 2" по отношение на превенция, стратегия и оборудване. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" Никола Рахнев, създател на "Гората.бг".

"Пожарите не бива да ни изненадват, юли и август винаги е горещо и винаги има пожари. Другите държави не чакат да се случи бедствие, за да мислят какво да направят. Целогодишно се изграждат просеки, минерализовани ивици, които да прекъснат пожарите, в случай че възникнат някъде. Подготвени са с много техника – тази по въздух, която в България липсва, но и наземна такава. Екипите са оборудвани, имат средства за пожарогасене – пръскачки, пожарогасители, различни видове облекла, машини и съоръжения. Тези неща при нас липсват. Друго важно – обучени, тренирани и координирани са. Има национални щабове, които действат – нещо, което при нас отново липсва", обясни той.

"В България в условията на спешност всеки прави това, което може, но то не е достатъчно. Хубаво е, ако наистина има превенция и е проведена широкомащабна кампания как тръгват горските пожари", отбеляза създателят на "Гората.бг".

Никола Рахнев призова: "Хора, по никакъв начин не палете огън в гората или в открити местности. Бъдете внимателни къде изхвърляте своите фасове, бъдете сигурни, че те са напълно загасени, дори и да ги изхвърляте на правилните места. Не изхвърляйте отпадъци, които могат да действат като лупа – стъкла, бутилки с течност, дори найлонови торбички, които могат да се запалят“.

Според Рахнев е важно да извлечем поуки от тези пожари. "Времето ще става все по-горещо. Трябва да изискаме от всички управляващи да изработят стратегии, да се позовем на чуждестранния опит, да подготвим всички участници в тези процеси. За да може, когато дойдат следващите пожари, да не се случва отново същото – малки организации правят кампании".

"Ние от "Гората.бг" ще закупим няколко стотин пръскачки за гасене на пожари, търмъци, с които да се почистват просеките, когато бъдат направени, лопати, защитни очила, каски. Това са евтини неща, с които ще помогнем, но така не може да се реши генерално въпросът. Никой не може да замести държавата, когато тя не е адекватна и не действа стратегически, планирайки целенасочено и дългосрочно", добави Никола Рахнев.