На прага на предизборната кампания политическият PR Нидал Алгафари и политологът Георги Киряков направиха прогноза за състава на следващия парламент в ефира на NOVA NEWS.

Киряков определи политическия терен като кален, труден и изключително сложен за прогнозиране.

"Имаме едно БСП в пореден разпад, едно ДПС, което се е разцепило на два лагера. Сериозно пострадало от предишните избори ПП-ДБ, отлив на гласоподаватели от ГЕРБ, а "Възраждане" не е в добра кондиция. Прогнозите са, че ИТН може да не влезе. Имаме нагласи, че ще се появят нови радикализирани политически проекти, които ще търсят представителство през тези гневни избиратели", поясни той.

Според Алгафари политическият живот е нормален и не се случва нищо особено.

"Свикнали сме. Не виждам идеи за обединение, коалиции, политика. Ще излязат най-твърдите ядра. Не виждам нищо по-различно на тези избори. Виждаме жестоки и скандални бизнес битки в ДПС", поясни той.

Според Киряков това отваря възможност останалите партии да привлекат техните избиратели.

"Много от партиите макар че сега не поставят червени линии, биха ги поставили при разговори за правителство. Нямам против ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се опитат да правят коалиция. Ще е малко спорно дали лидерите на ПП-ДБ ще се престрашат да направят такъв компромис, за да се опитат да ги вкарат отново в някакво мнозинство", каза още политологът.