В декларацията на Кирил Петков е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер. Това каза на брифинг ръководителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "В Софийска районна прокуратура постъпиха по компетентност материалите от СП за извършено документно престъпление. Наблюдаващите прокурори се произнесоха незабавно по преписката поради високия обществен интерес и заради това, че в хода на вече извършената проверка от СП бяха събрани всички относими данни по случая. В декларацията е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Затова с постановление на създадения екип от прокурори се постанови отказ за образуване на досъдебно производство“, посочи Зартова.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова посочи, че законовата диспозиция на чл. 313 предвижда декларацията да се подава пред орган на власт. "Трябва декларацията да е предвидена в закон, указ или постановление. Конституцията не е предвидена в законовата диспозиция на чл. 313“, заяви тя.

На въпрос защо Прокуратурата не е образувала досъдебно производство срещу Христо Терзийски, Маджарова посочи, че това е преписка на СП и в началото на януари - 6 януари е постановен отказ по тази преписка, защото наблюдаващият прокурор е преценил, че в хода на разпоредената проверка не са събрани факти и обстоятелства, които да дават възможност за извод, че е извършено престъпление от общ характер. "Това е заключението от служителя на "Вътрешна сигурност“ - органът извършил проверката. 4 месеца, след като е получен актът на прокурора, в СП са постъпили веществени доказателствени средства. За мен буди недоумение защо, след като е постановен отказ от образуване на досъдебно производтсви, представители на Дирекция "Вътрешна сигурност“ са изпратили тези веществени доказателствени средства в СП. Това е нарушение на чл. 33 ал 1 от ЗСРС. Преписката е в Апелативна специализирана прокуратура. Възможно е вече да има и произнасяне, но тя не се е върнала“, заяви Маджарова.