НЛО кацна на връх Бузлуджа, видяхме от "Фокус". Случката е от вчера вечерта, когато хиляди станаха свидетели на зрелището. Внушителният обект се приземи, а после отлетя в незвестна посока. Това обаче бе само една малка, но ефектна част от 3D мапинг шоуто "Shadоw Diffusion", създадено от МР-STUDIO за фестивала Open Buzludzha 2023, за който вече ви разказхме.

Фестивалът включваше тридневна програма с атракции за малки и големи, но едва ли има две мнения, че именно тази бе една от най-впечатляващите.

Създателите на шоуто прожектираха по самата фасада на монумент Бузлуджа, като с прецизна точност на изображенията размиваха границите между реално и нереално, потапяйки ни в сюрреалистично приключение. Изживяването бе  хармонизирано и от хуас и техно ритмите на сцената, разположена в подножието на монумента. Като единствен минус отчитаме затрудненото предвижване между различните сцени.

MP-STUDIO са познати на хората и като организатори и на събития като SOFIA LUNAR FESTIVAL.

Припомняме, че събраните от фестивала средства, са с цел опазванена на паметника, който вероятно заради соц символиката си, бе оставен в немилостта на природните стихии с години наред. 

Фестивалът бе организиран от фондация "Проект Бузлуджа". Благодарение на тях през 2018 година, паметникът бива признат от най-голямата европейска организация за културно наследство Европа Ностра, като казват, че е един от 7-те най-застрашени културни обекта в цяла Европа. Организацията изготвя заедно с Институтът на Европейската инвестиционна банка финансов и технически доклад, стратегия за опазване на монумента Бузлуджа, но от държавата така и не предприемат мерки.

От "Фокус" обаче вярваме, че трябва да браним архитектурните си постижения, независимо от "политическата" епоха. Ако желаете да подкрепите фондация "Проект Бузлуджа" можете да го направите ТУК.

Велизара Ангелова