В периода до 21-годишна възраст те все още изграждат този контрол над емоциите. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ позитивният психолог Нели Кънева. Според наблюденията й на 2 и 3-годишна възраст децата тепърва започват да изграждат някакви стратегии, но за тях е още много трудно. "В целия период до 21-годишна възраст те все още изграждат този контрол над емоциите. За възрастните понякога е трудно да проявят самоконтрол, а какво остава за едно дете, един подрастващ и юноша. Освен това в този период, където са и вече юношите, там много влияят и хормоните, което допълнително ги затруднява да се владеят“, обясни тя.

"Децата имат нужда от помощ да се справят със своите емоции, да овладяват своето поведение, да развиват социални и емоционални умения, но зависи от училището, според моите наблюдения. Зависи от това дали има изградена култура на търсене на помощ. Понякога те сами търсят такава, когато преценят, че има някаква ситуация, с която не може да се справят“, убедена е Кънева и добавя, че децата са различни. Има такива, които по-скоро не са отворени към търсене на помощ, а се затварят навътре към себе си, уточни психологът.

По думите й ключовата роля е на възрастните, които трябва да им покажат модела на търсене на помощ, който може би те все още не са изградили – че всъщност търсенето на помощ може да доведе до едно положително решение.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"