Слово на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, произнесено на 03 март 2022г. на връх "Св.Никола“ - Шипка.

Обични в Господа братя и сестри, дошли на това свято за всички българи място,

На 3 март празнуваме българското възкресение. От този светъл ден нашият поробен народ отново е на картата на Европа след 500- годишно държавно небитие. Пет века българското изстрадало сърце носи тежкия кръст на турското робство и мъчения, на теготи и болки, на нечувани страдания. Пет столетия поробителят е искал да унищожи всичко, което напомня за скъпата ни родина и за величието, която е носила преди поробването.

"Недейте се лъга: Бог поругаван не бива.“ /Гал.6:7/, предупреждава светият апостол Павел и тези думи, носещи вечна истина вдъхновяват последния патриарх на България св. Евтимий. Той, тръгвайки на заточение, благославя поробените си братя и сестри и със сълзи на очи изрича страшните и величави думи "На Светата Троица ви оставям – и сега, и навеки!“. С благодатта на тази благословия дедите тръгват и вървят през горнило от болки и ужаси. Страдат и биват мъчени. Затваряни и убивани са, но поробителят не успява да заличи от лицето на земята духа на сърцата им. Там има вяра!

Тази вяра към Пресветата Троица държи ръката на свети Паисий Хилендарски, за да се появи чудната и така нужна в тези черни години "История славянобългарска“. Тя дава смелост на предците ни да извървят пътя до дръвника, за да изгубят главата , но не и упованието си. Тя е източник на сили за всеки един от тях, когато стъпка по стъпка, робски делник сред робски делник върви към своята собствена Голгота, за да застане на върха и със своето лично разпятие. Обикновено невидяно и неописано от никого, но неизказано и величаво със своята любов към род и християнска вяра. Изстрадана любов, която като свещица пред лицето на Бога гори вечно.

Светлината на тези наши предци на народа ни родиха днешния празник. Трети март прекъсна дългата верига на робското време! Кръстът – символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасение на човешкия род, събра молитвите от напуканите устни и мъката на кървящите им в робство сърца във величава българска Голгота, на чийто връх се роди възкресението ни народа ни.

Бог, чрез Когото "живеем и се движим, и съществуваме“/ Деян.17:28/, Който е любов /ср.1Йоан 4:8/ дари свободата, измолена така горещо от светлите души на нашите майки и бащи, от саможертвата и себеотрицанието им. Тяхното мъченичество предпази от асимилация народа ни, а Бог в Своя благ промисъл продължи пътя му към вечността.

Поклон пред всички войни паднали за Освобождението на България, които братски идват да освободят изстрадалата ни Родина и на дело, полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Редно е днес, особено днес, да се вгледаме и повторим примера им на единение! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха кости пред олтара на Отечеството ни!

Бог да пази обичната ни родина и всеки българин да пребъдва с Божията благодат!АМИН!