Не се постигна съгласие между социалните партньори за проекта на постановление на Министерския съвет минималната работна заплата от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят предложението, внесено от министъра на труда и социалната политика, но работаделските организации - не. Те настояват за нов механизъм за определяне на минималната работна зпалата. Това стана ясно от думите на виципремиера Мария Габриел след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, провел се в сградата на Министерския съвет, предсде репортер на "Фокус".

По думите ѝ в момента размерът на минималната заплата е 780 лв.

"Ръстът за първи път се определя като 50% от средната заплата за страната през последните 12 месеца. По този начин увеличението се очаква да бъде с 20% или 153 лева повече от досегашните 780 лева", допълни тя. 

"По точка първа от дневния ред социалните партньори принципно подкрепят, но с допълнителни предложения към направените предложения от вносителя, с които се усъвършенства нормативната уредба във връзка с работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители", посочи Габриел за резултатите от днешните разговори.

"Синдикатите така и не разбраха, че минималната работна заплата, както всяка работна заплата, не се плаща от работодателя, изработва се от работника и се плаща от клиента", допълни Васил Велев, АИКБ.

Според Любослав Костов от КНСБ, когато нараства минималната работна заплата, заетостта нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се вдига и се стимулира вътрешното търсене.