Дори да ви се струва все още рано, точно сега е моментът да разгледате оферти и да направите своите резервации, ако планирате да посрещнете празниците в края на годината извън дома. Така ще можете да избирате сред повече предложения и да имате спокойствието да ги проучите детайлно преди да запазите мястото за настаняване.

Вече от доста време като алтернатива на луксозните хотели с грандиозни програми с участието на известни гост-изпълнители все повече се налагат уютните чествания в къщи за гости. Много хора разчитат всяка година да си запазят едно и също място, от което са доволни, защото там се чувстват добре и като у дома си. Тогава рисковете са сведени до минимум. Ако обаче решите да заложите на непозната за вас къща за гости, ще ви отнеме повече време, за да имате по-голяма сигурност.

Как да запазим сигурно къщи за гости за Коледа и Нова година?

Рискът да бъдем измамени и да провалим празничното си настроение не е малък, ако не направим някои предварителни проверки преди резервацията.

Когато сте събрали няколко оферти, проверете всеки един от обектите, за да се уверите, че е категоризиран.

Такава справка може да се направи безплатно и много бързо в Националния туристически регистър, който е публикуван на официалната интернат страница на Министерство на туризма и е със свободен достъп.

Обадете се в къщата за гости преди да резервирате

Независимо от проверката в Регистъра, преди да направите резервацията и да извършите каквито и да било плащания, особено ако е по обява в онлайн платформа, непременно се свържете с къщата. Така ще се уверите, че офертата е пусната от там и че става дума за точно това място за настаняване, което се намира на посочения адрес и има цитираната банкова сметка.

След като преведете капарото, отново позвънете в къщата за гости, за да потвърдите получаването на сумата и резервацията.

Пазете всички документи за резервацията

Съхранете грижливо всички платежни документи, издадени във връзка с направените от вас парични вноски. Същото се отнася и за писмената кореспонденция във връзка с потвърждаването на резервацията и всички евентуални уточнения по нея. Те ще са ви необходими, ако нещо се обърка и се наложи да си потърсите правата по административен или съдебен ред.

Ден преди заминаването отново се обадете в къщата за гости, за да сте сигурни, че ви очакват. Имайте под ръка всички документи за плащането и резервацията, за да можете да докажете при възникване на спор на място при настаняването или на по-късен етап в хода на предоставяне на услугите.

Класическа измамна схема при предлагане на къщи за гости

Измамните оферти обикновено са в сайтове за безплатни обяви или подобни платформи, а цените са атрактивни. Понякога снимките са на реално съществуваща къща за гости със същото име като в офертата фантом, която може да бъде открита за наемане в специализирани търсачки, но на значително по-висока цена, предупреждава economic.bg. Друг път изображенията са свалени от банки със снимки или от съвсем други обекти за настаняване.

В някои случаи не се посочва точен адрес на къщата и се прави уговорка, че при наближаването на датата на резервацията допълнително ще се изпратят координати или собственикът ще ви посрещне някъде по пътя и ще ви заведе до мястото. Накрая се оказва, че става дума за несъществуващи никъде под небето къщи фантоми или за реални къщи за гости, които обаче са на друг собственик.