На връх Илинден огнеборците отбелязват своя професионален празник. Служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в София се събраха през параклиса в двора на дирекцията, носещ името на Св.Илия, бе отслужена и заупокойна молитва. Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците, и закрилник на пожарникарите.  

В рамките на церемонията, беше отслужен водосвет, а от името на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и професионалното ръковдство на МВР, бяха поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители. Церемонията уважи ръководството на вътрешното ведомство и ГДПБЗН.

12-годишният ученик Борислав Бонзов специално за празника бе написал и стихотворение, с което обра овациите на присъстващите. А то звучеше така:

"На пожарникарите“ 

Очите ви са мъдри и добри,

Ръцете ви са два шлангове безкрайни,

В сърцето ваше огънят гори,

Душите ви са всеотдайни.

Желая ви любов и мир!

И сила!

И вярвайте, щом огънят гори,

Над вас ще бди свети Илия.

Извън празничните слова, директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов съобщи, че от близо месец в Гърция има изпратен модул с български пожарникари, за да покажат своя дълг на съпричастност към ситуацията в съседната ни страна, която по традиция всяко лято се бори с горски пожари. Преди броени дни е направена и ротация на състава, а модулът остава в Гърция до края на месеца. "Те бяха командировани в началото на месеца, това е инициатива на ЕК, нашият модул ще работи до края на месеца. 20 служители са с 2 пожарни автомобила", уточни Джартов.  

Главният секретар на МВР Петър Тодоров похвали пожарникарите от Русе, че вчера са защитили града от стихия с голям фронт. "Това са част от предизвикателствата на професията“, каза Тодоров.