Юлия Навалная ще се обърне към Европейския парламент, научи "Фокус".

В сряда парламентът ще отдаде памет на живота на руския антикорупционен активист Алексей Навални заедно със съпругата му Юлия Навалная.

Алексей Навални, един от най-известните руски антикорупционни активисти, опозиционен политик, лауреат на наградата "Сахаров" за 2021 г. и критик на президента Владимир Путин, почина при мистериозни обстоятелства в отдалечена наказателна колония в руската Арктика в петък 16 февруари, докато излежаваше дълга присъда по изфабрикувани обвинения.

В памет на живота и работата му, евродепутатите ще посрещнат съпругата му Юлия Навалная в сряда. Тя ще направи изказване на пленарно заседание в 12.30 ч. българско време, последвано на ораторите от политическите групи.

В отделен дебат в сряда следобед членовете на ЕП ще обсъдят смъртта на Навални с представители на Комисията и Белгийското председателство на Съвета.

Очаква се те да осъдят руския режим и президента Владимир Путин и да обсъдят опасната ситуация, пред която са изправени опозиционни фигури, журналисти и защитници на правата на човека в Русия. Резолюцията ще бъде подложена на гласуване в четвъртък.