Научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде използван за извършването на мониторинг за чистотата на морската вода по българското Черноморие. Проби ще се вземат от най-северната до най-южната точка. Това каза в Бургас ректорът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д-р в. н. Боян Медникаров от борда на изследователския кораб, който бе отворен за свободни посещения в бургаското пристанище. 

По думите му с кораба ще бъдат взети 20 проби, като това вече се е случило на някои места. Проф. Медникаров посочи, че веднага след инцидента с язовира в Украйна е започнало наблюдение в българската акватория на Черно море. 

Изследванията предвиждат проверка на множество показатели на морската вода, сред които наличието на тежки метали и дори радиация. Първите резултати трябва да станат ясни идната седмица, каза Медникаров. Пробонабирането ще бъде извършено от експерти от Изпълнителната агенция "Околна среда и води", съобщи БТА. 

Той заяви, че морската вода по българското Черноморие е чиста, а за чистотата в България няма опасност от ситуацията в Украйна. Корабът бе отворен за посетители днес в навечерието на честванията по случай две години от влизането му в състава на Висшето военноморско училище.