Министерският съвет одобри днес проект на Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел за периода 2022-2025 г., като основа за водене на преговори. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Проектът е изготвен и одобрен в изпълнение на Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, подписано в Йерусалим, на 04 юли 1991 г. Съгласно Споразумението двете държави подписват работни програми с период на действие от три години, включващи мерки за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, повишаване осведомеността, особено сред младежта, за историята и културата на народите от двете страни.

Новата тригодишна рамка включва възможности за реализиране на конкретни инициативи, провеждане на културни събития, по-тясно взаимодействие в областта на висшето образование, предоставяне на стипендии за изучаване на иврит и български език, стипендии за обучение в държавни висши училища в магистърска, докторантска или постдокторантска програма, установяване на пряко сътрудничество между научните и изследователските институции на двете страни, както и насърчаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката, културата, спорта, младежта и комуникациите в рамките на международните организации, с цел обмяна на информация и реализиране на общи програми за действие.

В проекта на Програмата са взети предвид реалните възможности на двете държави и съществуващият взаимен интерес за укрепване на двустранните отношения. Очаква се проектът на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел да бъде официално подписан до средата на 2022 г.