Населението на България е намаляло с около 2,5 милиона души от началото на 90-те години на 20-и век. Това се дължи както на тенденции като спада в раждаемостта и застаряването на населението, така и на специфични фактори за страната като значителната емиграция, особено през периода 2012-2019 г. Данните са от доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова смята, че демографският проблем трябва да бъде основен приоритет за България и ЕС. "Още от 1985 г. сме с отрицателен прираст. През 1989 г. сме били 9 млн., а за 20 години намаляхме от 7,8 млн. на 6,4 млн. (данни от 2023 година). Три процеса оказват негативно въздействие - слабата раждаемост, смъртността, миграцията. Има и субективни причини, които трябва да опитваме да преодоляваме с управленски решения. Намаляването на населението и работната сила са най-сериозните последици от демографската криза", посочи тя пред NOVA.

От своя страна доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет, коментира, че през следващите 10-15 години България ще преживее сериозен демографски преход, докато се стабилизира друго структурно състояние. "Заради сериозните ни демографски проблеми не можем да се възползваме от релокацията на редица индустрии и опитите на ЕК да преструктурира индустриализационната политика. Страната е с историческо ниски нива на безработица, ние сме с напълно зает потенциал за развитие на икономическите сектори. Все още обаче не сме привлекателен център за високоспециализирани професионалисти. България би могла да създаде система тип "зелена карта", която да отвори вратите ни за желаещи да се преместят у нас", отбеляза той.

Според него раздаването на "купища" пари едва ли ще повиши чувствително раждаемостта.