Народните представители от Комисията по туризъм проведоха месечния блиц контрол на министъра на туризма Христо Проданов. Това съобщиха от Комисията по туризъм към Народното събрание. В дневния ред беше заложно и специално изслушване на министъра по темата "Реализирани и планирани маркетингови активности за популяризиране на България като безопасна и сигурна туристическа дестинация“ по предложение на организации от туристическия сектор, които също взеха участие в заседанието.

Свои становища и въпроси към министъра, свързани с националната реклама и маркетинг, зададоха представители на АБТТА, Националния борд по туризъм и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

В контекста на войната в Украйна, председателят на Комисията по туризъм г-н Илин Димитров и министър Христо Проданов призоваха медиите да бъдат бдителни, да се доверяват на официалната информация и да не разпространяват фалшиви новини, които могат сериозно да навредят на туристическия имидж на страната ни.

Досега никой не е открил мини в български териториални води, истината е, че морето ни е чисто и спокойно, увери министърът и призова всички – медии, секторът и институциите да обединят усилия, за да бъдат убедени гостите на България, че страната ни е сигурна и спокойна дестинация, далеч от войната.

От бизнеса изтъкнаха необходимостта от кризисен национален пиар и маркетинг, който да е кауза на правителството, Народното събрание и на целия туристически бранш. Това, което може да спаси пазара, е да се работи на две скорости – крактосрочно – с масирана кампания, която да стартира още в края на април, май и юни и дългосрочно, посочиха от АБТТА.

Стана ясно, че са предвидени редица маркетингови и рекламни активности, които бяха определени повече като "гасене на пожар“, вместо като рекламна стратегия на министерството на туризма. Сред тях: телевизионна реклама на дестинация България, журналистически турове с чуждестранни блогъри и влогъри, пред които да се демонстрира, че Черно море е сигурно място за лятна ваканция.

Като топ приоритет бе посочена дигиталната реклама, с която ще се занимава специален отдел в Министерството на туризма. Поръчан е на чуждестранни компании и одит на дестинацията, които да излязат с конкретни препоръки и доклади, на базата на които да се изгради по-нататъшната работа.

Основно за лятото се набляга на пазари Румъния, още от Великденските празници, които предстоят, Сърбия, Полша, Чехия, Великобритания, Германия и Израел.

Беше отчетено, че приключващият зимен сезон е бил по-успешен дори от този през предпандемичната 2019 година.

В същото време председателят Илин Димитров подчерта, че мерките трябва да отпаднат и да се въведе реципрочност при изискването за COVID тест при преминаване на границата.

Очакват се облекчения за преминаването на румънските граждани през границата, специално още за Великденските празници.