Успехите на "Уроците на Блага“ са безапелационни, както и успехът на Маргарита Стойкова – главната героиня в лентата "Диада“. Тя е избрана за shooting star на Европа – изключителна чест за България. Стойкова ще бъде представена на щанда на "Берлинале“ през февруари тази година. Това съобщи Кремена Димитрова, редактор и част от Националния филмов център в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Мартина Апостолова бе предишната българка, която беше удостоена със същия приз -тя се наложи като сериозно име в българските кино и театър.

Стефан Командарев започва следващия си проект, наречен Made in EU. Това е проект, който можем да очакваме с интерес през 2024 г., както и филмът "Триумф“ с участието на Мария Бакалова. Друга лента е "Стадото“ на Милко Лазаров, която е много обещаваща. Лазаров оглавява Съюза на филмовите дейци, който стана на 90 години, съобщи още Димитрова.

Филмът "Чума“ на Иван Владимиров е едно от първите заглавия, които ще зарадват родните киномани тази година през февруари. В лентата участват страхотни млади хора, тя е създадена по безсмъртния разказ на Йордан Йовков. "Аз лично очаквам премиерите на Ники Мутафчиев – "Платформата“, Ралица Петрова с "Потомък“. Има силни дебюти – на Станислав Дончев – "Преди да забравя“, "В обувките на баща ми“ на Христо Симеонов“, даде още подробности по темата Димитрова.

Класацията за културно събитие на годинана за 2023 г. на "Площад Славейков“ се оказа наградата "Букър“, получена от Георги Господинов, каза още Димитрова. "Това е изключителен успех не само за автора, но и за българския език. Дали четеш класацията на Гринуич или на Книжици дава много различни резултати – едната е за масов тип литература, а другата – за бутикова такава. В едната класация Господинов е бит от новата книга на Розмари де Мео – тя се

чете много от дамите на средна възраст. Вкусът може да бъде направляван чрез медиите, но е много строго субективен, свързан и с учебната и семейната среда“, разказа още събеседникът.