Програма "Костно здраве“ ще функционира в Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Свети Георги“. Тази пилотна инициатива обединява лекари и медицински сестри, които работят в екип, фокусирайки се върху здравето на костите. Те ще отговарят за лечението на остеопения и остеопороза, хиповитаминоза D, фрактури и други свързани състояния. Цялостната програма включва споделена мултидисциплинарна медицинска грижа, оценяване, диагностициране и обучение.

Остеопорозата е често срещано заболяване, при което плътността и качеството на костта намаляват, увеличавайки риска от фрактури, особено в гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на костна плътност обикновено няма симптоми, а първият знак за остеопороза е често счупването. Заболяването засяга повече от половината от жените и мъжете над 50 години по света. Застаряването на населението предполага, че разпространението на остеопорозата ще нараства, което ще доведе до социално-икономически последици. Въпреки наличната информация, много хора, изложени на риск, остават недиагностицирани или нелекувани.

Съществуващите модели на споделена грижа предоставят възможност за получаване на специализирано лечение и наблюдение на съпътстващите заболявания. Програмата за здраве на костите цели изготвяне на персонализиран терапевтичен план за намаляване и предотвратяване на повторни фрактури. Преди всичко, е важно да се изследва костна минерална плътност (КМП), индекс на телесна маса (ИТМ), наличието на предходни фрактури и употребата на глюкокортикоиди, както и фактори като фамилна обремененост, тютюнопушене и прием на алкохол.

Рискът от счупвания може да бъде намален чрез промяна на начина на живот, включително здравословно хранене с повишен прием на калций и витамин D, ограничаване на алкохола и кофеина, и отказ от тютюнопушенето. Доказано е, че половин до един час умерена физическа активност пет пъти седмично е полезна. Препоръчва се също извършването на упражнения за мускулна сила, гъвкавост и баланс, особено за хора с повишен риск от падане.

За оптимизиране на резултатите и осигуряване на цялостна грижа в програмата "Костно здраве“ пациентите ще бъдат оценявани от специалисти в мултидисциплинарен екип, включващ ендокринолози, ортопеди и физиотерапевти, които ще дават заключения и препоръки.

Подходът на съвместна грижа чрез мултидисциплинарен модел позволява на здравните специалисти с професионални умения и компетенции да работят с всички заинтересовани страни, като специализираните медицински сестри играят ключова роля в координацията на грижите за пациентите.

Пациентите, които желаят да се възползват от услугите на програмата, могат да се свържат с Клиниката по ревматология на УМБАЛ "Свети Георги“ на телефон 032/602-389 или да посетят базата на болницата на бул. "Васил Априлов“ 15-А в Пловдив.