Днес в Пловдив се проведе церемония по откриване на болнично вертолетно летище на територията на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, предаде репортер на "Фокус".



Официалната церемония започна с посрещане на медицински вертолет на HEMS, който кацна в 13:00 ч. на хеликоптерната площадка. 

На церемонията присъстваха Георги Гвоздейков, министър на транспорта. Сред официални гости бяха Костадин Димитров, кмет на Пловдив и проф. Христина Янчева, областен управител.

''Днес медицинската услуга в Пловдив е с няколко нива повече. Пловдивчани и хората от региона трябва да са с по-спокойни, защото при нужда хеликоптерът ще може да реагира незабавно", каза Гвоздейков по време на церемонията.

"В Пловдив имаме ситуирани много болнични заведение, което още повече спомага за полезността на хеликоптерната площадка", каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

"Пловдив става център с наградена медицинска помощ. Хеликоптерната площадка може да се използва в спасителни операции в труднодостъпни райони. Понякога само минути са решаващи за човешкия живо ", допълни ги проф. Янчева

Хеликоптерната площадка се намира на бул. "Пещерско шосе" 66.  Тя е проектирана по начин, по който да може да приема едни от най-високите класове хеликоптери, които се използват в страната.

В изпълнение в момента върви и друг инвестиционен проект - изграждане на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешното отделение, с който болничните вертолетни летища на територията на болницата ще станат две. 

Обектът е с разгърната площ 20 402 кв, м. Той ще включва 603 паркоместа, от които 61 ще са предназначени за хора с увреждания. Инвестиционният проект се очаква да бъде изпълнен през 2025 г.