Българските доброволци остават неподкрепени от правната система и политиката на държавата. 49-ият парламент финишира с деветия законопроект, който се опитва да помогне на българските доброволци. Това каза директорът на Български център за нестопанско право Надя Шабани в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Голямата тема за доброволчеството в България е повдигната още през 2004 г., но 20 години по-късно регулации има единствено в частта за доброволческата дейност при бедствия и аварии, посочи тя. "И то някак си половинчато, тъй като то дава някаква подкрепа, когато се набират доброволци в рамките на общинските формирования. Девет законопроекта, коя ли не политическа партия си прави пиара с това нещо, но няма воля да се стигне до това наистина да се приеме законодателство. В последния парламент имаше три внесени законопроекта, но не могат да поставят една тема да бъде надполитическа и да започнат да работят приоритетно по нея. Винаги остават въвлечени в по-злободневните теми“, коментира Надя Шабани.

Доброволчеството е общественозначимо явление, подчерта тя. "Това е едно модерно разбиране как ние се грижим едни за други и това трябва да се насърчи. То дава възможност да развиваме културата си на подкрепа и на обществена значимост“, допълни Шабани.

Приемането на Закон за доброволчеството ще даде мащаби на доброволческата дейност и ще подкрепи всички, които искат да станат доброволци. "Включително чрез уреждането на платен отпуск, чрез насърчаване на работодателите в това да ангажират своите служители в такива инициативи. За мен изключително важно беше предложението да се даде възможност на фирмите, включително и на държавната администрация да позволят в рамките на един, два или три дни допълнителен платен годишен отпуск. Това е насърчителна мярка. Един закон би дал конкретни стимули, с които да насърчи доброволците да стават повече, по-подготвени и по-ефективни. Обсъждаше се много да има възможност за подкрепа на кампании, включително в медиите, за набиране на доброволци за доброволчески инициативи“, заяви Надя Шабани.

Законът трябва да уреди и функционирането на организации, които набират и обучават доброволци и съответните ресурси за извършването на тази дейност, допълни тя. "Имаше спор трябва ли държавните институции да могат да набират доброволци. Моето мнение е, че само при бедствия и аварии. Извън тези случаи не е редно. За младите хора е важно, когато доброволстват, това да се води кредит както за образованието им, така и за наемане на работа в бъдеще“, коментира още Шабани.