Животът ни показва, че всъщност ние възпитаваме пряко своите внуци. Не можем да видим резултатите от семената, които сме посели в децата си сега, ще ги видим след 10-20 години, когато те започнат да мултиплицират нашето отношение към собствените си деца. Това каза организаторът на Фестивала "Приказно училище за семейно щастие“ Надежда Тодорова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Фестивалът се провежда на 10 август в Елин Пелин. Целта му е сплотяване на семейството, забавление, споделено щастие и творчески заряд, разказа организаторът.  

 "Тийнейджърите и родителите не са статична величина, те са живи същества, които през цялото време търсят път към най-доброто в себе си. За мен е много важно да дадем на родителите един по-дълбок и по-широк смисъл за това какво е родителството. Това не е просто детето да порасне отвъд някаква възраст, а в какви взаимоотношения влизаме в детето през това време. "Приказно училище“, както и фестивалът, е направен така, че децата да бъдат срещнати с много творци и да бъдат подбутнати да се върнат по обратния път към своя вътрешен свят така, че посредством своето въображение да измислят сами за себе си изход от ситуацията, която на пръв поглед изглежда нерешима“, обясни Надежда Тодорова. 

Голямото предизвикателство за родителите и хората, които се занимават с образование, според нея е да научат децата на здравословни граници в материалния свят, но в същото време да уважават и позицията на децата. "Това са деца, чието съзнание е стъпило върху раменете на всичко, което сме постигнали до днес, и имат пакет информация, която носят за нас. Ние сме тези, които трябва да разопаковаме подаръците, носени от тези деца, но това може да стане само ако подходим към тях с правилното отношение. Тези деца заслужават повече въпроси, отколкото отговори“, смята Надежда Тодорова.  

По думите й грижата за тийнейджърите трябва да започва от грижата за техните чувства. Голям проблем, с който тийнейджърите се сблъскват, е твърдото отношение на родителите към тях, отбеляза тя. "Ако си на 2, 3, 5 години и нямаш никакъв друг избор, освен да се подчиниш на тиранизиращо отношение, но когато станеш на 15 и интелектът ти е достатъчно зрял, за да видиш, че това е несправедливо и се опиташ да дадеш градивна обратна връзка на възрастния, от който зависиш, и срещнеш тотално неразбиране, всъщност не може да кажем, че тийнейджърите са проблемни. В такава ситуация ние, възрастните, трябва да поемем отговорност за това, че отношението, с което сме отгледали тези деца до 15-годишна възраст, не е било ОК и вече е време да разширим границите на тяхната свобода, съответно и отговорност. За мен е много важно хората след 12 да пораснат здрави, силни и да се изградят като устойчиви, организирани и отговорни личности“, каза още Надежда Тодорова.

Живко Кръстев