Статуквото в съдебната система бърза да се презареди. Това показва възобновяването на процедурата за избор на главен прокурор в настоящия момент. Пореден Гешев ще бъде вреден за България. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Според нея правовата държава изисква силни институции, действащи законосъобразно. Тя изтъкна, че освобождаването на Гешев стана възможно, след настъпването на промяна на политическата сцена. "Опасно е да се провежда процедура от орган, който е силно делегитимиран от гледна точка на  демократичните процеси и демократичната отчетност, който поставя в сянка настоящите политически процеси. България е в дълбока политическа криза. В момента става въпрос за изпълнение на същностните функции във Висшия съдебен съвет.  ВСС действа като административен орган, не като правораздавателен. Да, не трябва да има прекъсваемост за определени функции, но не за всички“,обърна внимание Йорданова.

Тя даде пример с Испания, където са изработили действащ закон, който ограничава ВСС да взема решения с дългосрочен характер за съдебната система. "Забранено е да се правят назначения на съществени позиции в съдебната власт и още много други ограничения. Когато става въпрос за избор на конституционно установен орган, а главният прокурор е такъв, мандатността е изключително важна и не следва да се допуска ВСС с изтекъл мандат да преминава към толкова сериозно решение", поясни Надежда Йорданова.

Тя изтъкна, че решенията на ВСС с изтекъл мандат са уязвими на първо място със 7-годишния мандат на главния прокурор. "ВСС е с 5-годишен мандат, разминаването на мандатността, застъпването на мандати е изключително  важен елемент от конституционния модел, за да има отчетност и отговорност в съдебната власт и в другите власти, без да се позволява определен кръг лица да узурпират цялата власт“.

Според нея настоящият състав на ВСС е изгубил своята демократична обществена легитимност с възраженията на обществото и многобройните сигнали, че Иван Гешев не е подходящ по квалификация и на изискванията за високи нравствени качества, но въпреки това ВСС го избра.

"Настоящият състав на ВСС направи всичко възможно да не разгледа исканията на двама министри на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Отказа да го освободи и игнорира съществените твърдения за нарушения от страна на Гешев и за уронване на престижа на съдебната власт. Факти, които се потвърдиха година по-късно“.

От Министерството на правосъдието заявиха, че “отлагането на избора на нов главен прокурор е конституционно нетърпимо". Надежа Йорданова подчерта, че становището на министерството следва консервативната линия на позитивизма в българската юридическа школа. "В общественото пространство се чуха и становища, че два от параграфите за изменение на Конституцията не са обявени за противоконституционни и са налице основания настоящият ВСС да не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Висш административен съд, нито председател на Висш касационен съд, без да е обновен състава му", отбеляза  депутатът от ПП-ДБ.

"Предстои да видим как ще премине дебата в Пленума на ВСС, запозната съм с хронограмата. За мен буди безпокойство фактът, че трима могат да бъдат номинирани за главен прокурор и това съвпада в голяма част с предизборната кампания. При положение, че има забава в процесите, може да се изчака. Скептик съм по отношение на номинациите за главен прокурор. Най-големият проблем е кой професионалист с високи професионални и нравствени качества би се съгласил неговата кандидатура и виждане как да изглежда прокуратурата на България и да изпълнява своите функции, ще се съгласи да бъде разгледан именно от този силно дискредитиран състав на ВСС. Тази процедура за избор на главен прокурор на практика е лишена от обществена легитимност, подчерта още тя.