Най-интересното в работата на куратора са срещите и работата с артистите и художниците от една страна, и от друга страна с публиката. Кураторът е медиаторът между твореца и видяното от зрителя. Това преживяване чисто емоционално всеки път е и преоткриване, но не само. Трябва да се знаят много неща за изкуството и в много други области, провокациите са от много страни, един куратор се развива всеки ден. Това каза за предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кураторът Надежда Джакова. 

Кураторката Надежда Джакова е реализирала повече от 100 изложби и е изнасяла лекции за съвременно изкуство в България, Великобритания, Русия, Китай.  Член е на Международната асоциация на арт критиците. Тя сподели за представената изложба на Боряна Петкова в “Софийски арсенал" - Музей за съвременно изкуство наречена “Безкръвни връзки". Художничката живее в Париж и е на 40 г. Тя е мултидисциплинарен артист, художник, който впечатлява със своите пърформанси, инсталации към тях и действието, което е много зареждащо, осмислено. В изложбата, която ще бъде открита до 15 септември показва връзката на нашето минало с Родината, майчината връзка, това, какво е била и откъде идва. В процес на подготовка е следваща изложба на Алцек Мишев, който преди половин век е избягал в Италия. Той ще представи изложба от картини, рисувани през последните месеци.

 

Надежда Джакова е комисионер на българското издание на юбилейното 60-ото издание на Венецианското биенале за съвременно изкуство, което всички експерти определят като най-успешното за нашата страна. "За мен е чест и удоволствие, че тази година е възложено на мен да бъда комисионер на Венецианското юбилейно биенале. Това е отговорност и много работа. Българският проект спечелил тази година се нарича "Съседите" с автори Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, куратор е Васил Владимиров. Проектът е бил показван през 2021 г. в Софийска градска художествена галерия, преди това в алтернативното пространство на ул. "Бенковски". А в чужбина в Университета на Торонто и галерията на Пристънския университет. Проектът е пригоден изцяло и за представянето му във Венеция в Център "Дон Орионе".

Биеналето продължава до 24 ноември т.г., то  генерира огромна публика от цял свят, за да видят това, което се показва. Това е най-големият световен и престижен форум за съвременно изкуство, събира най-доброто и актуалното от цял свят. Куратор на биеналето тази година за първи път е Адриано Педроза, директор на музея за изкуства в Сао Паоло. Темата на тазгодишното издание, поставена от Педроза е "Чужденци навсякъде". Идеята е, че всички ние сме чужденци, такива са и художниците, които отиват във Венеция, където и да сме ние самите сме чужденци. Оставаме чужди за хората наоколо и на идеи, тендеции, мода. Темата е многостранна, многослойна, интерпретирана е във всички тези изложби  по различен начин. Българският прочит на темата е чрез проекта "Съседите".

Това са интервюта на Лилия Топузова  с хора, преживели насилие на политическия режим, затворници край лагерите в Ловеч и Белене. Всички изпратени там без съд и присъда, какво са преживели и защо са били там. 10 години по-късно към нея се присъединява и Красимира Буцева, визуален артист, фотограф, преподавател в Лондон. И третият артист Джулиан Шехирян, докторант в Пристънският университет, който  се интересува от най-близкото ни минало и политическото насилие, което са преживели тези хора. Те са останали чужди на политическата система и силните на деня, което ги прави чужденци и в собственото семейство, обществото. За преживяната травма, която все още не е  преживяна трябва да се говори. Това, което тегне над всички тези истории е мълчанието. Този разговор не е приключил за интервюираните, за хората взели интервютата и за публиката. Инсталациите, които се представят в проекта "Съседите" въздействат на всички сетива", отбеляза Надежда Джакова.

 

Историческо събитие е първото посещението на папа във Венецианското биенале. Беше организирана  специална среща на папа Франциск с художници, куратори, комисари от Венецианското биенале, която се състоя в църквата към действащият женски затвор на остров Джудека. Там се  помещава тази година павилионът на Ватикана. Преживяването с папата беше на много нива, признанието да бъде поканен български представител, това е признание към това, което ние показваме там. Очакването, подготовката и мисълта за това, че ще бъдеш там. Около 30 човека бяхме официално поканени на срещата с папа Франциск.

Акцент в речта му беше ролята на художниците и тяхното значение днес. Венеция като остров на хуманност и творецът носител на хуманността. Художникът като посланик и отговорен за това, което прави и важността на неговата роля. Венецианското биенале е открито през 1895 г. и се провежда на всеки 2 години. За България това е 12-то по ред участие. Има дълъг период в който страната не е участвала поради политически, икономически причини. Имаме три поредни участия. Форумът във Венеция не просто представя изкуство, но представя и страната. Венецианското биенале за съвременно изкуство е най-престижният форум, а престижността е заради качеството, селекцията там е голяма и сериозна. Второ, заради фокуса върху проблеми, тенденции, всичко най-ново, което винаги се стреми да представи биеналето в световен мащаб, закючи Надежда Джакова.