След старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин днес в Дуранкулак първи финишира 28-годишният Явор Яковлиев, съобщиха организаторите на събитието.

Младият победител сподели, че се е подготвял около година за приключението. Явоклиев е успял да премине разстоянието за 30 часа и 45 минути. Явор е технически директор в компания за видеоигри, като през свободното си време обича да се занимава със спорт.

В 11-ото издание на мащабния международен поход се включиха 100 колоездачи от 5 държави. 740-километровият пробег минава през 120 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа с цел да ги популяризира. Маршрутът започва от Видин, като минава през Русе и Силистра, достигайки крайната дестинация Дуранкулак.

"За похода минах на строг хранителен режим и заедно с тренировките свалих доста килограми, за да мога да въртя колелото, което тежеше към 18 -19 кг. с всички чанти", заяви Явор Явоклиев пред Борис Бегъмов, създател на "Дунав Ултра".

Той смята, че велопоходът е една равностойна метафора на живота, със своите пикове и спадове. 

На второ място финишира 20-годишният Веселин Вълов от Плевен, който изминава разстоянието за малко повече от 35 часа с логистичен съпорт.