Над 28 000 деветокласници преминаха изцяло онлайн тест по природни науки. Това е само първата група от общо 61 000. Изпитът беше разделен на три части - по биология и здравно образование, по физика и астрономия и по химия и опазване на околната среда.

Целта е да се подпомогне по-доброто представяне на международното изследване ПИЗА, което догодина през април ще бъде именно по природни науки. Утре теста ще преминат и учениците от втората група.

"Имахме текст и трябваше да работим по въпросите по него, което е един вид четене с разбиране, което по български език го упражняваме доста", каза пред БНТ Сияна, ученичка в 9. клас в 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

"Като цяло тези неща сме ги правили доста по български и просто там не учиш всичко наизуст, ами по-скоро работиш с дадено нещо, което го имаш пред теб. Което е много по-полезно от наизустяване", коментира Данаил, ученик в 9. клас в 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

"Организацията на изпита да бъде в два дни може би е най-логичното за случая, тъй като това е едно изпробване на две различни платформи. В едната, както е днешната, се влизаше с QR код, а утрешната е с имейл адрес и парола, които учениците ще получат утре преди самия изпит. Отделно работата с устройство е доста близка до учениците и съответно им позволява да се чувстват доста по-комфортно", посочи Стоян Димитров, зам.-директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

За Ида Стефанова въпросите не били сложни, но умората дошла от електронните устройства.

"Аз лично като гледах на екрана малко се затруднявах – напрежение от светлината, от екрана", сподели деветокласничката от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"Времето ми беше предостатъчно и ми се видя лесен като цяло. На лист хартия ми се виждат по лесни тестовете, отколкото онлайн. Чувствам се по-уверен на тях и онлайн не е моето", добави Петър Сапунджиев – ученик в 9. клас в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

"Учениците доста продължително стоят пред електронно устройство, въпреки че те имат такъв опит. Но все пак някои споделиха, че това ги изморява", каза Здравко Ликов – зам.-директор в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

Дали този метод ще бъде успешен или не, резултатите ще покажат.