Държавната агенция за закрила на детето отбеляза 15 години от създаването на Национална телефонна линия за деца 116 111.

"Националната телефонна линия за деца 116 111 е сбъднатата мечта на Държавната агенция за закрила на детето. 15 години предизвикателства, неспирен ентусиазъм и огромно желание да я има, защото тя е на българските деца. И смело мога да заявя, че Линията никога не е спирала да работи през целия период и това се дължи на Държавната агенция за закрила на детето. Ще продължим да правим всичко необходимо да я надграждаме и усъвършенстваме, защото през призмата на времето считам, че тя е все по- необходима на децата, възрастните, и професионалистите в областта на закрилата на децата“, заяви председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова при откриването на събитието.

Във връзка с отбелязването на петнадесетата годишнина на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето бяха връчени благодарствени плакети на партньорите, с които ДАЗД вече 15 години управлява и надгражда Линията. Председателят на Агенцията д-р Теодора Иванова, заместник-министъра на труда и социалната политика Румяна Петкова, заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и заместник-председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова връчиха плакети на директора на Фондация "Център Надя“ д-р Росанка Венелинова, на Фондация ,,Асоциация Анимус‘‘, на Бика Сървисис, и на Веселин Кожухаров, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Плакети бяха връчени и на "Национална система 112“, Дирекция "Киберпрестъпност" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в Министерство на вътрешните работи, на Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ България и на Центъра за безопасен интернет.

В света на информационните технологии, водени от желанието децата още по-лесно да могат да споделят и да бъдат консултирани при необходимост Държавната агенция за закрила на детето стартира и чат приложение към Линията. Онлайн разговор с експертите на Агенцията е достъпен вторник, сряда и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа.

През месец май тази година Държавната агенция за закрила на детето обяви Национален детски конкурс за лого на НТЛД 116 111 и чат приложението към Линията. Близо 150 детски предложения постъпиха в Агенцията. Изборна комисия с представители на Националната художествена академия, Национална гимназия за приложни изкуства "Свети Лука“, на Министерството на труда и социалната политика, както и на Министерството на културата и представители на Държавната агенция за закрила на детето, на основния спонсор на конкурса – Виваком и член на Съвета на децата към председателя на ДАЗД определи победителите в конкурса.

"За Държавната агенция за закрила на детето всички деца са победители. Не им е било никак лесно на журито на конкурса, защото всички детски предложения са толкова идейни, красиви и направени с желание и най-вече за нас е изключително важно детското участие във всичко, което правим. Затова няма нищо по-логично от това децата да изработят визиите за НТЛД 116 111 и чат приложението“, заяви д-р Теодора Иванова по време на награждаването на класираните на първите три места деца. Те получиха наградите си от представителя на Виваком Преслава Василева, от председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова и от заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Със своите изпълнения учениците от 140. СУ "Иван Богоров" и от Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура зарадваха гостите на събитието. На него присъстваха и заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на вътрешните работи Любомир Йосифов, председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева, Мария Филипова, председател на Комисията за защита на потребителите и др.