Над 178 млн. лева е платила авансово държавата на няколко фирми във връзка с проекта за разширяването газохранилището в Чирен. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов до народния представител Мартин Димитров. 

В писмения си отговор Владимир Малинов посочва и съответните суми, направени към трите фирми. Най-голямото от тях е на стойност от 88 977 955, 23 лева без ДДС. То е към фирмата "ТЕХ ЕНЕРДЖИ ЕКСПАНЖЪН" с предмет "Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: Разширение на капацитета на ПГХ - "Чирен надземна част". 

Останалите плащания са за 65 055 300 без ДДС към "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен" за "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд". И за 23 408 319 лева към ДЗЗД "СТРОЙГАЗСИСТЕМ" за "Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен". 

И трите плащания са обезпечени на 100% с гаранция за авансово предоставените средства. 

Предвижда се увеличението на капацитета на газохранилището от 550 млн. кубически метра до 1 млрд.  кубически метра газ. Увеличаване на дневния капацитет на добив до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден (сега максималния дневен капацитет на добив е 3,82 млн. м3/ден, а максималния дневен капацитет на нагнетяване е 3,2 млн.м³/ден).