Националният полицейски синдикат в България изпрати съобщение до медиите във връзка с промените, които предстоят в структурата на МВР.

Агенция "Фокус“ публикува становището без редакторска намеса:

Националният полицейски синдикат в България споделя желанието на Министерския съвет на Министерския съвет на Република България за извършване на промени в централната администрация на изпълнителната власт и в частност в Министерството на вътрешните работи, с оглед освобождаване на министерството от несвойствени функции, но е категорично убеден, че е крайно неудачно и ще бъде голяма грешка на сегашния етап преминаването на Медицинския институт на МВР (МВР-болница) към Министерството на здравеопазването, по същите причини, поради които Военномедицинска академия не се прехвърля към Министерството на здравеопазването и още:

1.Услугите на МВР болница ползват около половин милион души от 6 и половина милионното население на България – 50 000 служители, 200 000 членове на семействата, 250 000 пенсионери.

2.В МВР-болница се лекуват всички граждани, които пожелаят. Това разтоварва в огромна степен останалата част от здравната система на страната.

3.Икономия на финансови средства няма да се постигне, тъй като болницата ще си остане на издръжка на държавния бюджет.

4. Няма да има специализирана медицинска помощ в едно сложно като структура и управление ведомство / по-голямо и по сложно от МО /, което в значителна степен е копие на държавата- от авиация до флот. Нищо, че за средностатистическия гражданин МВР-това е полицията.

5.Санаториумите на МВР изпълняват специални задачи във военновременна обстановка, а ескалацията на напрежението и възможността от възникване на военен конфликт точно сега е огромна.

6.Медицинският институт не е обикновена болница, а място за научно-изследователска дейност и обучение на студенти – един добре работещ механизъм със структури в цялата страна – здравните служби. Една изграждана с години система, която ще се разбие и няма да може да се възстанови, след като посфактум се отчете грешката.



Националният полицейски синдикат в България счита, че реформата на МВР, която не може да се сведе само до излизането на ГДПБЗН, Д“Миграция“ и ДНС "112“ от министерството, не трябва да започне, а би могла да завърши, със закриването /ликвидирането/ на МВР болница (тъй като след като излезе от министерството тя ще бъде на практика ликвидирана и ще се превърне в обикновена болница, като всички други и най-вероятно ще загуби част от квалифицираните си кадри)



Показателен е международният опит в това отношение. Прибалтийските републики, неистово желаейки да скъсат със съветския модел на управление, закриха болниците към вътрешните си министерства и сега съжаляват и правят опити да ги възстановят. Във всички останали държави от бившия "източен блок“ тези болници бяха запазени и развити до най-елитните лечебни заведения в тези страни.

Всеки специалист в сферата на националната сигурност би могъл да Ви обясни, че тази болница е изключително важна и нито едно друго медицинско заведение не би могло да компенсира липсата й и не на последно място от това действие няма да настъпят никакви икономии за държавния бюджет на Република България.

Искренно се на дяваме, че точка 1.7 от Решение №892 от 30 декември на Министерския съвет за предприемане на действия за подготовка на структурни и други промени в централната администрация на изпълнителната власт ще бъде коригирано в частта му за Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи.