Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на деветнадесет имота -публична държавна собственост, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Те са разположени на територията на община Ихтиман, област София - осем от тях в с. Вакарел, пет в с. Бузяковци, един в с. Веринско и пет в с. Пауново. Това ще позволи реализацията на национален обект "Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември".

Правителството взе решение да обяви три сгради - публична държавна собственост, за частна държавна собственост и даде съгласие за премахването им. Сградите се намират на ул. "Александър Велики" № 37-Б в гр. Бургас и са с обща застроена площ 254 кв. м. Досега са били в управление на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас. Обектите не се ползват за нуждите на пожарната. Същите са негодни и опасни за обитаване, застрашени са от самосрутване, нарушена е конструктивната цялост на носещите елементи на конструкцията. Силно влошеното им състояние не позволява същите да бъдат поправени или заздравени, така че да отговарят на всички нормативни изисквания. Средствата, необходими за премахването на сградите, са осигурени от бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

Правителството прехвърля на община Бургас собствеността върху два терена - частна държавна собственост. Ще бъдат използвани за изграждане на улица с цел подобряване на инфраструктурата на територията на общината. Имотите се намират на ул. ,,5-ти километър", местност "Тъмното" в гр. Бургас и са с площ 1063 кв. ми 567 кв. м.

Министерството на енергетиката получава за управление 55 държавни имота за изграждането на яз. ,,Яденица" и реверсивен напорен тунел за връзка между него и язовир "Чаира", който е с национално значение. Това ще позволи реализацията на проекта за увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира". С решението на Министерския съвет се променя статутът на 51 от имотите, които от частна държавна стават публична държавна собственост. Терените се намират в общините Велинград и Белово.

Правителството обяви имот публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост в гр. Опака и го предостави на община Опака. Имотът се намира на ул. ,,Съединение" в града и представлява административна сграда (бивша "Противопожарна служба") с два гаража за специализирани автомобили, със застроена площ 155 кв. м. До сега имотът е управляван от Министерството на вътрешните работи, но е с отпаднала необходимост. В сградата ще работят служители на общинската администрация.

Министерският съвет на Република България прие решение, с което одобрява подписания на 28.02.2022 год. договор "Писмо за оферта и приемане BU-B-UCH Радио-комуникационно оборудване (Letter of Offer and Acceptance (LOA) BU-B-UCH Radio communications Equipment)" за придобиване на радио-комуникационно оборудване. Договорът предвижда придобиване на радио-комуникационно оборудване за модернизация на танкове Т-72 от състава на Сухопътните войски, за бронираните и командно-щабни автомобили на Съвместното Командване на Специалните Операции и автомобилите на Морския Специален Разузнавателен Отряд от състава на Военноморските сили на България. С решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон този договор. За българската страна договорът ще влезе в сила от деня на уведомяване на САЩ за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила. С този договор се осигурява комуникационно оборудване, необходимо за изпълнението на три от проектите за модернизация на Българската армия:

- "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски";

- "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции";

- "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав на морска тактическа група за специални операции".

Правителството прие Решение за одобряване на текста и присъединяване към Съвместно изявление относно тълкуването на чл. 3 от Протокола за предварително изпълнение към Споразумението за Единния патентен съд. Целта на Съвместното изявление е да се преодолеят възникналите пречки от излизането на Обединеното кралство и безпрепятствено да се осигури прилагането на Протокола. Протоколът за предварително изпълнение на Споразумението относно Единен патентен съд предвижда предварително влизане в сила на някои от клаузите на Споразумението относно Единния патентен съд, с цел обезпечаване на нормалното функциониране на съда.

В края на февруари 2020 година правителството на Обединеното кралство обяви, че след оттеглянето си от ЕС няма да продължи членството си в Единния патентен съд и на 20 юни 2020 г. депозира официално оттеглянето си от Споразумението и Протокола към него. Тези събития оказаха влияние върху условията за влизане в сила на Протокола, поради което възникна необходимостта от тълкуване на чл. 3 от Протокола в контекста на чл. 89 от Споразумението, където са споменати трите държави членки, в които е породил действие най-голям брой европейски патенти. В този смисъл с Съвместното изявление държавите, ратифицирали Протокола се обединяват около тълкуването, че в чл. 3 от Протокола следва да се има предвид вместо Обединеното кралство, следващата държава с най-голям брой европейски патенти.