Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъства днес на Деня за високопоставени гости на многонационалното учение "Brave Warrior 24“, който се проведе на територията на Унгария. Той се състоя в последния ден на срещата на Военния комитет на Европейския съюз във формат "началници на отбраната“.

Представени бяха статичен и динамичен показ на елементи от учението и демонстрация на способности за неутрализиране на бунтовници, за евакуация на цивилни лица и за противодействие срещу безпилотни летателни апарати. В него участваха формирования от няколко държави-членки на ЕС и партньорски нации. Основната цел на учението е да се отработят взаимодействието между различни видове въоръжени сили и повишаването на оперативната съвместимост на участващите формирования.

България взе участие в учението с един транспортен самолет C-27J Спартан, един вертолет AS 532 Кугър, екип от Съвместното командване на специалните операции и военнослужещи с медицинска апаратура и оборудване от Военномедицинска академия. 

Адмирал Ефтимов отбеляза отличното представяне на българските формирования в учението и прие поздравления от колегите си началници на отбраната на държавите-членки на ЕС за демонстрираните способности и успешната сертификация.