Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за извършителите на леки и средни телесни повреди, предаде репортер на "Фокус".



С абсолютно мнозинство бе приет законопроекта на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Този на "Възраждане" бе подкрепен със 101 гласа "за", 75 бяха "против", а двама се въздържаха. 

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат увеличаване на наказанието за средна телесна повреда от шест на осем години. Трите политически сили предлагат и отпадане на пробацията за извършване на лека телесна повреда, а за сметка на това се увеличава паричната санкция от сто до триста лева на от петстотин до хиляда лева.

От "Възраждане" предлагат в своя законопроект въвеждане на минимален праг на наказанието за лишаване от свобода при извършването на лека телесна повреда на три месеца. От третата политическа сила обаче са "за" оставането на пробацията като форма на наказание. 

От БСП заявиха, че ще подкрепят предлаганите промени, но се надяват на извършването на образователната реформа, за да може такива случаи да не се повтарят.