Да има еднакъв ред за определянето на обезщетенията за безработица на лицата, които се осигуряват у нас, и за лицата, които се осигуряват в България и в държава-членка на Европейския съюз. Това решиха народните представители на първо четене днес в парламента, предаде репортер на "Фокус"

Предложените промени касаят Кодекса за социално осигуряване. На първо четене те бяха подкрепени със 141 гласа "за", двама от независимите депутати гласуваха "против", осем от тях се въздържаха, а същото направи и групата на ДПС. 

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда премахването на т.нар. "френска безработица", при която човек може да отиде да работи в страна от Европейския съюз само за няколко дни, а след това да получава максимално обезщетение за безработица. 

От ГЕРБ-СДС предлагат при определяне на обезщетението да се гледат последните 24 месеца на трудова заетост, включително тази от България, а не само периода на работа в чужбина. Целта е намаляване на злоупотребите и създаването на еднакви условия.