Парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на "Фокус"

Законопроектът е с вносител Министерският съвет. При гласуването 

С промените се предвижда въвеждането на право на правна помощ на обвиняемия, както и правото да му бъде предоставена информация за условията за нейното получаване по реда на Закона за правната помощ. 

Правната помощ съответно трябва да бъде предоставяна на разбираем за обвиняемия език и по разбираем начин, като се отчитат специфичните му потребности. 

С измененията се предвижда въвеждането на специална декларация, в която лицата, които са задържани, ще имат правото да получат писмена декларация за правата си, като им се даде възможност да я прочетат и да я запазят през целия период на задържането. Чрез въвеждането на този унифициран документ ще се създадат достатъчно гаранции за правата на задържаните лица. 

Спрямо европейското законодателство, когато бъде арестувано и задържано лице на някой от стадиите на наказателното производство, държавите членки гарантират, че документите по конкретния случай, с които разполагат компетентните органи и които са съществени за ефективно обжалване съгласно националното право на законосъобразността на ареста или задържането, следва да се предоставят на арестуваните лица или на техните адвокати, независимо дали са в полза на заподозрения или обвиняемия или в подкрепа на обвинението.

В сегашното ни национално законодателство обвиняемият има достъп до всички материали след приключване на разследването. Едва на този стадий се предоставя достъп до всички материали, с които разполага разследващият орган. Европейската комисия констатира, че липсват обаче достатъчно ясни разпоредби относно предоставянето на необходимата информация на  задържаните лица, с които на ранни етапи от развитието на производството правата им да са гарантирани пълноценно.