В горещините планината остава едно от местата където можем да намерим прохладата, но и през лятото тя крие рискове. Само преди дни медицинският хеликоптер осъществи първа спасителна мисия на връх Ботев.

Сред най-честите грешки, които туристите допускат при поход в планината, са да тръгнат без медицинска застраховка и без предварителен план.

"Условията в планината са подходящи за туризъм. Важно е обаче хората предварително да проучват маршрута или прехода, който искат да направят, да съберат колкото се може повече информация, да тръгват със заредени телефони, както и да проверяват предварително прогнозата за времето“, каза Благовест Обецанов, ръководител на спасителния отряд към ПСС Банско пред bTV. 

Той предупреди още, че обикновено инцидентите в планината се случват при натрупване на прекомерна умора към края на деня.

"Въпреки че денят е дълъг, човек трябва да бъде подготвен за доста ходене – да има леки храни в себе си, както и хидратиращи напитки. Инцидентите са по-чести през зимния сезон, но човек не трябва да подценява планината и да си има едно на ум, когато реши да отиде горе“, обясни Обецанов.

А при потенциален инцидент, той се надява медицинският хеликоптер да може да намали или отмени изцяло физическите усилия на всички планински спасители.

"И през зимата, и през лятото се надяваме, че хеликоптерът доста ще ни помогне. Той може да спести много време, както на пострадалия, така и на планинските спасители. Вече се направиха няколко тренировъчни полета във високите части, за да се проверят площадки за кацане, все пак планината се променя ежечасно, затова и тренировъчната и учебната работа и при спасителите, и екипажа на хеликоптера, трябва да бъде на високо ниво“, каза още Обецанов.